Водни знаци командват парада в политиката

Животът

09-11-2013, 06:03

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Управници идват на власт в унисон със стихията на астрологията

Защо премиерът окупация не го лови - дали е в парламента, в БНТ или в УНСС, Пламен Орешарски винаги си спестява драматичните ситуации. За посветените в езика на звездите отговорът е повече от ясен и той е закодиран в зодията на министър-председателя - Риби, пише в. "Стандарт". Тя влиза в групата на астрологичните знаци, които са под знака на стихията на медиумите - Водата. В нейната орбита плуват зодиите рак, скорпион и други риби. Водата носи

изключителна интуиция, такт, дипломатичност

и състрадание на своите притежатели. С нейна помощ те се справят и в наглед най-заплетените социални лабиринти.

Може би именно заради това - ако погледнем зодиите на всички премиери, управлявали България от 10 ноември насам, ще открием интересна зависимост. Оказва се, че до днес четирима министър-председатели от групата на водните астрологични знаци са водили България и до един са идвали на власт в най-мътните времена. Нещо повече - в унисон с наталната им стихия и качествата, с които ги дарява, те са управлявали за кратко в ролята на миротворци, консенсусни фигури, експерти, способни да гасят страховити социално-политически пожари.

Димитър Попов (юнски Рак) е първият коалиционен премиер, избран по демократичен начин. Юристът идва на власт насред

тежката икономическа криза през 1990 г.

Той оглавява правителството на националното съгласие като най-компромисната фигура, която трябва да успокои народното недоволство срещу апаратчика Андрей Луканов (въздушна зодия Везни), бил начело на два кабинета само за 11 месеца. Правителството на Попов е подкрепено от повечето партии и включва експерти на социалисти, демократи и земеделци. Макар да няма дълъг живот, то изиграва своята роля за временно уталожване на най-деструктивните политически страсти.

Любопитен факт е, че през следващата петилетка премиерите, управлявали в най-тежките времена България, са отново представители на т. нар. водни зодии. Ренета Инджова (юлски Рак) е първата и до момента единствена жена министър-председател. С указ на президента Желю Желев през есента на 1994 година тя повежда служебното правителство. То идва след Любен Беров (зодия Везни).

Желязната лейди

има нелеката задача да дръпне юздите на обезценяващия се стремглаво лев и на вихрещата се престъпност, която от улицата вече се разполага удобно и по високите етажи на властта. В пълен синхрон със състраданието и грижата за ближния, които носи елементът вода, Инджова решава да воюва и на социалния фронт. Тя веднага се заема да вдига пенсии, заплати и детски надбавки. С действията си срещу мафията и тогавашните олигархични кръгове си спечелва и немалко врагове. Сякаш само за да затвърди зависимостта, че от най-мътните води изплуват управници с водна зодия, на 19 февруари 1997 г. изгрява и звездата на Стефан Софиянски (Скорпион). Поредният управник под знака на четвъртия елемент поема горещия картоф от Жан Виденов (Овен). Правителството на втория служебен премиер бързо успява да се справи с вихрещата се хиперинфлация и да направи едни от най-значимите реформи. Разформиралият се 37-и парламент тогава дава правомощия на излезлия в неплатен отпуск столичен кмет да преговаря за въвеждане у нас на валутен борд. Тази стъпка и до днес варди националната валута както от самите нас, така и от особеностите на световния икономически климат. И тук отново присъства едно от проявлението на водната стихия - грижа за ближния. Емблематични за това време са спасителните влакови композиции с полска пшеница, които тръгнаха по линията на хуманитарните заеми, сключени от Софиянски.

Никак не е случайно, че бунтовете от миналата зима бяха сравнявани именно със ситуацията от 1997 г. След подобни икономически и социални вълнения дойде и последният премиер на България, роден под воден астрознак. Както всичките си колеги по пост от тригона, и преподавателят в УНСС Орешарски бе издигнат като компромисен експерт. В унисон с астралната си природа той веднага се насочи да гаси икономическите пожари - с разплащане на държавата към бизнеса и с вдигане на минималната заплата. По правило хората със зодия Риби са управлявани от планетата Нептун. Тя носи чувствителност, състрадание, социална ангажираност. Под нейния знак са още утопиите, идеологиите и всякакви религии, както и социалните революции.

4-4-4-2 - така изглежда зодиакалната схема на министър-председателите, управлявали страната през последните 23 години.

До тук върху кормилото на изпълнителната власт са се упражнявали четирима премиери от огнена зодия, от водна и от въздушна. Дефицитни са представителите на земните астрознаци (Телец, Дева, Козирог). Премиери от земния тригон са били само двама - Сергей Станишев (Телец) и Иван Костов (Козирог). Въпреки че са на двата полюса на политическия спектър, именно общият земен елемент им носи сходно консервативно и сдържано поведение. Другото общо помежду им е, че са изкарали пълен 4-годишен мандат, а премиерското дълголетие за разлика от депутатското е рядко срещано по нашите ширини. Според метафизичното обяснение Станишев и Костов са имали късмет да са във вибрация с хороскопа на България, която също е под земен знак - Козирог.

Политиците, родени в енергийната орбита на този елемент, по природа са консервативни, движат се от материални, а не от емоционални подбуди. Също като водните зодии са сдържани и рядко дават простор на чувствата си. За разлика от тях огнените и въздушните политици са открити, либерални, непредвидими и по-склонни на политически и икономически експерименти.

Въздухът дарява с харизма

Всеки човек е различен, но при раждането си, ще-не ще, бива орисан с една от стихиите, действащи в нашия свят - огън, земя, въздух и вода. Според тяхната природа дванайсетте астрологични знаци формират четири основни групи - тригони. Всеки от тях символизира енергията на стихията, която се материализира чрез личността, характера и действията. Така знаци от един тригон се отличават с доста сходни силни и слаби черти, пороци. Именно за това метафизичният анализ често подсказва що за хора ни управляват и каква фундаментална матрица дирижира решенията им.

Kласическите политици от ранга на Бисмарк например са от тригона на огъня (Овен, Лъв, Стрелец). Те са експанзивни и Марсови личности, със силна воля да се налагат на всяка цена. У нас огнени премиери са оглавявали изпълнителната власт преди 1989 година в лицето на Георги Атанасов (Лъв). А след демократичните промени такива са Овните Филип Димитров и Жан Виденов, както и последният служебен премиер Марин Райков (Стрелец).

Четирима от премиерите на прехода пък се движат в орбитата на стихията въздух. Двама от тях са зодия Везни - Андрей Луканов и Любен Беров, а другите двама са Близнаци - Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов. От това каре единствено царят може да се похвали с пълен мандат. Характерно за политиците от въздушните знаци са изключителните им комуникативни умения и харизма, с които печелят съюзници и гласоподаватели. Едни от негативните влияния на стихията са доверчивост и колебливост.