В "Полимери" започна операцията по прехвърлянето на трихлоретана

Местят опасния химикал в цистерна от луга

До 10 дни проблемът с преместването на опасния трихлоретан в девненското предприятие „Полимери" на безопасно място ще бъде решен, заяви кметът на Девня Атанас Кузев. Той уточни, че от два дни се работи по изпразване на съседната цистерна с луга, в която ще бъде преместен отпадъчният трихлоретан. Този процес ще завърши до седмица, след което ще започне и преместването на опасното вещество в изпразнената бака. Замерванията показват, че резервоарът с лугата е надежден и може да бъде ползван за съхранение на трихлоретан.

Успешното изпълнение на аварийната операция ще предотврати опасността от екологична катастрофа във Варненска област за следващите поне 10 години, изтъкна кметът на Девня. Той обяви, че дружеството-собственик на химическия завод - „Полимери инвест", плаща всички разходи по прехвърлянето на химикалите.

„Онези усилия, които хвърля днес община Девня в тази посока, ги правим от добро отношение към областния управител и държавата. Това не може да ни бъде вменено с никакъв закон или наредба. Това е задължение на държавата и Министерството на околната среда и водите, но своята отговорност я носим", коментира девненският кмет, цитиран от Дарик Варна.