Защо сме духless*?

Новините

07-11-2013, 06:26

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Х а б е р l e s s

Едва една четвърт от българите ходят на театър, само половината четат

Данните от анкетата, направена сред членките на Европейския съюз, ни отредиха последно място за личен културен бюджет - по 11 лв. на човек месечно, похарчени за арт продукт. Неприятен показател е този за четенето - цели 45% от българите не са чели нито една книга в последната година (в Швеция цифрата е 11%). И само 18% са посетили библиотека. Въпреки че театърът и киното дърпат напред в последните години, показателят ни там е не особено завиден - 29% са гледали поне един филм в рамките на 12 месеца и 24% са отишли на постановка пак за същия период (в Холандия тези два показателя са съответно 70% и 53%).    Изследването стана тема на стотици коментари в социалните мрежи и куп окайвания за безпросветността на българите. В същото време елементът на предвидимост в анкетата е по-голям от този на изненадата. Понеже харченето на пари за театър, книги и кино винаги е пряко свързан с икономическия стандарт - още от пирамидата на Маслоу, според която задоволяването на духовните потребности идва на ред, едва след като човек е подредил добре фактори като бит, социален комфорт и стабилност. И съответно, имайки предвид, че сме първи по бедност в Европа, няма нищо чудно в това, че даваме най-малко пари за култура в сравнение с останалите членки на ЕС. 
 С най-добри показатели за културни харчове са държавите с най-висок стандарт в Европа - Дания, Холандия, Германия, Финландия. А въпреки че България е с най-слабата икономика на ЕС, все пак успява да изпревари по редица културни показатели някои държави. Така например Португалия, Румъния, Гърция и Кипър са зад нас в най-важните категории - четене на книги, ходене на театър, посещаване на концерт и влизане в библиотека. Всъщност португалците са най-слабо заинтересовани от културата - само 40% са чели книга в последната година (55% в България), едва 19% са отишли на концерт (30% тук) и 13% на гледали театрално представление в изминалите дванайсет месеца (24% у нас). Така че ако съпоставим класацията с икономиката на държавите, то разходите ни за култура са повече от тези на редица други държави на фона на ниските заплати. Ето какво казаха арт експертите в България по повод европейската анкета. 

 Албена Атанасова, Искра Крапачева и Павел Иванов
*По едноименното заглавие на хитовия романа на Сергей Минаев. Идва от дух и less (от англ., наставка, означаваща липсата на нещо)