НЕК готвят съдебен иск и срещу Енерго Про

Новините

06-11-2013, 16:35

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Фирмите не са покрили фактурирани стари вземания

Националната електрическа компания подготвя арбитражни и съдебни искове срещу трите дружества-доставчици на ток EVN, ЧЕЗ и Енерго-про. Причината са фактурирани стари вземания, които фирмите не са покрили. Проблемът се дължи на непостоянната работа на централите на възобновяеми източници, съобщи БНР.

Претенциите на държавната компания се отнасят за периода от септември 2012-а до август 2013-а г. Въпросът за евентуалното отнемане на лиценза на ЧЕЗ е бил обсъждан при срещата на делегация от чешкия сенат с представители от българския парламент. Заместник-председателят на комисията по външни работи, сенатор Павел Лебеда, каза за "Хоризонт", че при отнемането на лиценза на електроразпределителното дружество може да се стигне до международен арбитраж.

Въпросът с лиценза на ЧЕЗ беше повдигнат през март, след големите зимни протести срещу високите сметки на тока. През април енергийният регулатор даде година срок на ЕРП-то да коригира извършените от дружеството нарушения. Досега са отстранени 60 на сто от предписанията. Въпреки това, сенатор Павел Лебеда каза, че проблемът с лиценза остава.