Събират "на пожар" просрочени здравни осигуровки

Новините

04-11-2013, 12:02

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

НАП преизпълнил плана за приходи от вноските

Планът за приходите от здравноосигурителни вноски, събирани от НАП ще бъде преизпълнен с 30 млн. лв., съобщиха от приходната агенция. Очакваните постъпления до края на годината ще надхвърлят милиард и петстотин милиона лева.

До края на септември 2013 г. са събрани над 370 млн. лв. просрочени здравни осигуровки, което е с над 50 милиона повече спрямо събраните забавени плащания за цялата минала година. Над 50 млн. лв. са внесени в бюджета на здравната каса от началото на годината от безработни, студенти и от хора, които не получават други доходи. За полугодието на настоящата година с ревизии и актове органите на НАП са установили други близо 51 млн. лв. задължения за здравни вноски.

„ Твърденията, че държавата не прави достатъчно за събиране на здравните вноски са несъстоятелни. Изглежда много хора се чувстват компетентни да коментират приходите в здравната система, но няма желаещи да обсъждат разходната част.”, каза по повод изпълнението на приходите от здравни осигуровки изпълнителният директор на НАП Бойко Атанасов.