Дарителят дава, здравната каса – взима

Чиновниците отново се подиграха с АГ болница

Здравната каса отново се подигра със Специализираната АГ болница след поредното дарение, негодуват от лечебното заведение в писмо до медиите. 
На 23 октомври болницата получи дарение от английския проф. Роджър Дейнки – основателят на първата частна банка за стволови клетки в Англия. Дарението бе в размер на 5000 лева и ръководството на болницата, след като изказа своята благодарност, реши да използва средствата за закупуването на важна недостигаща апаратура. Да, но, както обикновено се получава, здравната каса реши, че радостта ще бъде краткотрайна. Явно чужденците разбират по-добре проблемите на българското здравеопазване, за разлика от българската здравна каса, съобщи управителят д-р Радослав Минков. Явно отново прочели за поредното дарение, АГ болница отново бе санкционирана за абсурдни неща от контролните органи: поводът е, че не е извършено нещо, което по закон задължително трябва да се прави още в извънболничната помощ.
Остава неясно дали доболничната помощ ще бъде санкционирана или въобще проверена за това нарушение – навярно не. Както съобщи д-р Минков, вече не е ясно от кого и какво точно искат проверяващите от здравната каса. Всеки може да си спомни, че поредният абсурд се случи след дарителската кампания по време на благотворителния концерт преди месец, когато каасата неправомерно отне немалко средства от болницата, получени за спасяването на невръстни детски животи, пак базирайки се на безумните си правила, че видите ли бебетата нямат право в един месец да са недоносени и едновременно с това да се разболеят от примерно бронхит.
В самите нормативи на здравната каса има редица противоречия. „Бях потресен, когато научих едно ново тълкование на абсурдните им правила, че шефовете на отделенията нямат право да подписват епикризите на пациентите след нощно дежурство. Това при положение, че касата в същото време изисква задължително на епикризите да има и подпис на шефа на отделението освен на лекуващия лекар. Но шокът за мен бе пълен, като разбрах, че това било особено тежко нарушение в процеса на лечението на пациентите. А ако е рецидив, нещата стават страшни. Доживях деня, в който проверяващи икономисти са оторизирани да оценяват лечебната ни дейност и ние, лекарите, се превръщаме в „рецидивисти” заради това, че сме подписали документ и поели отговорност. Важна е запетаята и санкцията, ако тази запетая липсва. Никой не пита дали пациентът е жив, здрав ли е. Това за контролния орган навярно е без значение. И как, след като той е икономист човека. Той не знае какво е да спасяваш животи и как се прави това. Но при нас вече години наред икономисти ни учат на нов вид медицина – БЪЛГАРСКА МЕДИЦИНА. Тя разбира се е икономична - това е адски важно. При нея запетайката стои по-високо от човешкия живот. При нея важното е да се отнемат средства, а не да се дадат повече за по- качествени лекарства.
Това, което става ясно е, че се правят проверки с единствената цел да се наложи санкция. Живеем в някаква здравна пародия години наред, която за съжаление сочи все по-ясно в посока 2 метра под земята.”, саркастично обясни д-р Минков. Както се изразяват повечето негови проверяващи колеги, като няма за какво , явно ще ви глобяваме за добре свършена работа. И като че ли най-доброто е здравната каса да закачи следното мото на дверите си: „Санкцията за болницата е по-важна от здравето на пациентите”.
„Проверяващите колеги от РЗОК вече идват в болницата с крайно неудобство от идиотските изисквания и основания за смешните си санкции. Не мога да си обясня как проверки се правят непрекъснато през последните години и почти винаги проверката завършва с похвала за добре свършена административна работа. А в крайна сметка пристига протокол за псевдонарушение, което години назад досега не се е отчитало за такова. Вече вярвам, че всяка запетая, всяка точка може да бъдат основание за нарушение. Недоумявам и как някой, който на практика не ти плаща и за половината от разходите свързани с тази така отговорна дейност , има наглостта да те санкционира за един пропуснат подпис?” – каза в заключение д-р Радослав Минков.