Търсят се идеи за добри дела

Мисия Варна

03-11-2013, 10:31

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Дарения съживяват емблема на Варна

Засега варненци са предложили само Паметника на Почивка и Зоокъта

Месец след старта на националната кампания „Място в сърцето“, организирана от Фондация „Работилница за граждански инициативи“, предложенията от 12 града, участници в иницативата, са вече 24. Обществени сгради, места за срещи и културни локации ще се състезават, за да получат място в сърцето на всеки от нас.

До момента са получени предложения за емблематични паметници, както и такива за различни постройки, които поради една или друга причина са се превърнали в символи за отделните градове - Старата къща на "Александровска" 26 в Бургас или пък ГУМ Благоевград, например. Като цяло обаче преобладават парковете, градините и местата за отдих.
Стремежът към облагородяване на пространствата за почивка и зелените площи присъства във всеки град. Това е и една от основните цели на кампанията – местната общност да се сдобие с приветливи детски площадки, обновени зоопаркове и красиви градини за разходка.
За Бургас предложенията са за Регионалната библиотека "П. К. Яворов", Старата къща на "Александровска" 26, Пантеонът
За Благоевград - Градинката с розите пред Младежкия Дом и ГУМ Благоевград
За Варна предложенията продължават да са само две: Зоопарка и Паметника на Почивка
Габрово - Градинката с мечето
Кърджали - Фонтана на площад "Освобождение"
За Плевен предложенията са най-много: Детската площадка в Централна градска градина, Площад "Възраждане", Спортно игрище за боче, Парк в широкия център на града
Не отстъпат и пловдивчани, които са предложили хотел Тримонциум - Тераса, Драматичен театър "Николай О. Масалитинов", Парк "Лаута", Стълбите на "Каменица"

Русенци и столичани са скромни - съответно: Русенският кей и Фонтанът на пл. "Славейков"
В Сливен - Фонтан "Кълбото", за който има 3 предложения, за Ямбол - символът на града - богинята на лова Дияна, а за Стара Загора - Зоопаркът


Кампанията, чиято цел е да подкрепи проекти свързани със съживяването и възстановяването на емблематични за местната общност средища и сгради стартира в началото на октомври 2013 година и ще продъжи до края на ноември 2014 година.
Името на инициативата е "Място в сърцето" на Фондация "Работилница за граждански инициативи". Идеята е да провокира дарителството и гражданското участие за подобряване състоянието на различни обекти в градската среда, които хората носят в сърцата си като символ на града.
Първият етап на кампанията беше с информативна цел. В него обществеността ще се запознае с инициативата на Фондация "Работилница за граждански инициативи" — "Място в сърцето".
Следва събиране на предложения за емблематични места, нуждаещи се от реновиране и съживяване.
Всеки жител на съответното място, гражданско сдружение или неправителствена организация ще има възможност да предложи своето място, като обоснове предложението си, изпрати три снимки и информация за обратна връзка. До края на този етап от кампанията остават 26 дни, а предложения могат да се изпращат на: www.myastovsarceto.bg
След изтичането на срока за предложения фондацията в партньорство с обществените фондации по места, местната власт и специалисти ще избере три от предложенията, за които ще стартира гласуване.
След като жури избере едно от тях, започва и набирането на средства. Всеки дарител има възможност да избере конкретен проект или конкретен град, където да насочи дарението си. Даренията могат да са - онлайн даряване, със смс и чрез банков превод.
В последния етап, който е в края на следващата година започва и реализирането на проектите, което ще става съвместно между фондацията и гражданските сдружения и неправителствени организации по места и със съдействието на местната власт и специалисти в областта.
Кампанията няма да се подкрепят стартиращи проекти, които имат нужда от финансиране на цялостно изграждане, както и проекти със статут на национален паметник на културата или такива намиращи се в частен имот.