Израел обучава наши медици на антитероризъм

Мисия Варна

01-11-2013, 14:01

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Лансираха идеята на уъркшоп, организиран от МУ, под егидата на израелското посолство

Специални курсове по антитероризъм да започнат във варненския Медицински университет догодина, провеждани от експерти от Израел. Тази идея бе лансирана по време на международен уъркшоп, организиран от висшето учебно заведение в морската столица, под егидата на посолството на Израел. В него се включиха представители на университети от Хайфа, Ерусалим и Берлин.

Сред гостите бяха посланикът на Израел у нас Шаул Камиса –Рас, кметът на Варна Иван Портних, областният управител Иван Великов, почетният консул на Израел в морската столица проф. Красимир Методиев.

"Срещата не е кампанийно събитие, а дългосрочен процес", каза посланикът. Той маркира три основни аспекта, които ще бъдат теми на работните групи – развиване на адекватни реакции и оказване на медицинска помощ на пострадали хора при терористични атаки, активно сътрудничество в сферите на биотехнологиите и трансплантациите на костен мозък, развитие на бизнес проекти – клинични проучвания и нови лекарства, които ще дадат възможност за осъществяване на контакти в сферата на фармацията на световно ниво.„Ще помагам за осъществяването на тези проекти на всички нива“, каза още посланик Шаул Камиса – Рас. 

"Уверен съм, че нашите студенти не само има какво да научат, но и какво да покажат при обмена на добри практики с колегите си от чужбина", заяви кметът Иван Портних. Той припомни, че община Варна поощрява младите хора. "Само преди дни, макар и скромно, наградихме 10 отличници от факултета по дентална медицина, готови сме за още награди за вашите успехи", каза той.