Десет мераклии за шеф на културата във Варна

Мисия Варна

31-10-2013, 01:58

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

След проверка на документите надпреварата продължават шест от тях

Шестима са полуфиналистите в конкурса за шеф на общинската дирекция дирекция “Култура и духовно развитие” в Община Варна. Мястото беше овакантено след като културната началничка Станка Димитрова, която беше част от екипа на бившия кмет Кирил Йорданов си тръгна от общината. В момента мястото й е временно заето от началника на отдел "Фестивали" в дирекцията Десислава Георгиева, която не е участвала в конкурса.

От общо десетте кандидати, четирима не сред миналите първия кръг на отсяване на кандидатите - по документи. Според сайта на община Варна възможност да представят своите концепции ще имат ръководителят на ансамбъл "Варна" Юлиян Станев, журналистката и ПР на театъра и ГЕРБ Антония Йовчева, бивш шеф на отдел "Култура" в общината" Ивелин Андреев и Мариета Йорданова. Напред продължава още и диригентът Ганчо Ганчев - художествен ръководител на детско-юношеска опера и експерт в общинската дирекция по организацията на Международния майски хоров конкурс, който тази година беше отрязан от финансиране поради слаба посещаемост и липса на варненски хорове сред участниците.

Допуснат до следващата фаза е и Любомир Кутин - също бивш директор на културата в общината, специалист по фестивалите, който неотдавна представи своя проект за създаване на система за наблюдение и оценка на качеството на фестивалите във Варна. В анонса на проекта Кутин пише: "През последните години числеността на фестивалите, включени в културния календар и финансирани от Община Варна, надхвърля 25. Нарасналото количество на фестивални събития води до необходимост от по-внимателно вглеждане в тяхното качество, защото става въпрос за изразходване на публични средства. Досегашните ми наблюдения и анализи сочат различни проблеми. Част от фестивалите във Варна се управляват непрозрачно. Нямат публикувани правилници за управление, планове и отчети. Отсъства система за наблюдение, анализ и контрол върху тяхното качество. Неравномерно са разпределени във времето. Липсва дългосрочно планиране, а без това са невъзможни качествени артистични проекти и устойчив културно-туристически продукт. Не са дефинирани и инвентаризирани възможните икономически ползи от организирането на фестивали".

Срокът за представяне на концепциите е 6 ноември 2013 г. Всеки от участниците, получил оценка над 3, седмица по-късно ще се яви на защита на писмената концепция на тема “Стратегически насоки за развитие на културата в Община Варна”.