Варненските студенти се назлъндисват за протеста

Съгласни сме с исканията, но сме против окупацията, категорични са лидерите им

Спокойно засега е във варненските университети, показа проверка на varna.utre.bg. Учебните занятия протичат нормално и призивите за окупация са спорадични и половинчати. Според повечето от коментарите по официалните страници на ВУЗ-овете във ФБ академичната общност във Варна подкрепя идеята за протест, но е против окупация, навлизане на политическите битки в учебните заведения и използване на студентите като масовка за бунт срещу правителството.

Единствено студенти от Икономическия университет призоваха открито към окупация на най-стария ВУЗ в града. Те направиха това чрез специално създадена група във Фейсбук, наречена „Окупирай Икономически университет – Варна”. Според създателите й още утре ВИНС-ът трябва да осъмне окупиран. След серия от отрицателни коментари е публикувано и компромисно прдложение: протестът да окупира новата аула, която се ползва за концерти и промоции, но не и за лекции. Така няма да бъде прекъсван учебният процес. Последно студентите планират да разговарят утре сутринта със зам. ректора по учебната дейност доц. Станимиров и след това да вземат решение за действията си.

"Университетът е възможно най-надпартийната институция, която трябва да съществува в едно общество. Но замислете се, нима не е една от задачите на университетът да поема отговорност за бъдещето? Нима трябва лекторите само да разказват лекциите си, без да обръщат внимание на развитието на индивида? Нормално ли е за вас качеството на образованието в България? Ако не, готови ли сте да застанете зад справедливото ни искане образованието, а чрез него и просперитетът, да са приоритет за нашата родина? Поколението преди нас бе наречено „изгубеното поколение”. Моля ви, не позволявайте нашето да бъде наречено „избягалото поколение”!", се казва в проектодекларацията на "група студенти от Икономически университет – Варна, които отказват да се примирят!"