ЕС отложи общите действия за бежанците за лятото на 2014 г.

Новините

28-10-2013, 05:55

Снимка:

Сирийски бежанци в Лампедуза

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Лидерите на съюза проявиха колективно нежелание да говорят за въпроса, въпреки проблемите на граничните държави

Срещата на върха на Европейския съюз не постигна в петък съществен напредък по ключовия въпрос за ограничаване на незаконната имиграция. Разговорите за подслушването на САЩ срещу европейски лидери взеха превес и засенчиха спешната миграционна тема. Решението за евентуална промяна на действащата политика на съюза беше отложено за лятото на 2014 г.

Италия, Малта, Кипър, Хърватия и Испания настояха на срещата на върха останалите страни от ЕС да се ангажират да съдействат на държавите от Южна Европа в осигуряването на подслон на бежанците, пристигащи по море от Африка, Близкия изток и Азия. Гласът им обаче не беше чут и въпросът беше отложен за юни 2014 г.

България, макар и да не участва в първоначалното предложение, ще бъде част от работната група, която ще анализира ситуацията и трябва да предложи спешни мерки за действие.

Колективно отлагане

Случилото се в петък е сюрреалистично, заяви премиерът на Малта Джоузеф Мускат. Преди началото на срещата колегата му от Гърция Андонис Самарас призова за "дългоотлагано решение" за "острия проблем с нелегалната имиграция".

Молбата за допълнителна финансова помощ за държавите по границите на ЕС бе извадено от заключителните решения на срещата на високо ниво. Предложението на Италия координацията на миграционните политики да стане предварително условие за разговори по външна политика и търговия между ЕС и трети държави също бе отхвърлено.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой обаче подчерта, че в близките месеци контролът по южните морски граници на ЕС ще бъде засилен. "Цяла Европа беше потресена от трагедията този месец край италианския остров Лампедуза. Повторение на тази ситуация не бива да се допуска", отбеляза той. Според него политиката на ЕС в областта на незаконната имиграция се основава на три принципа: "недопускане, защита и солидарност".

Съгласно споразумението на ЕС, известно като "Дъблин-2", всяка страна от ЕС, на чиято територия пристигат бежанци, трябва сама да решава проблема за настаняването им, докато се разгледат молбите им за убежище.
 

България и бежанците

След настояване на министър-председателя Пламен Орешарски работната група, която ще се занимава с миграционния натиск върху ЕС, ще разшири обхвата си и ще включи не само морската, но и сухопътната граница, съобщиха от правителствената информационна пресслужба.

Премиерът изрази удовлетворение от обсъждането на въпроса за европейската политика по въпросите на миграцията по време на заседанието на Европейския съвет, предаде БТА. Макар общият миграционен натиск над България да е относително малък, нашите аргументи са сериозно да се вземе под внимание необходимостта от по-цялостен подход, обясни Орешарски.

"Нашият проблем е част от общите европейски проблеми", добави той. Премиерът уточни, че работната група се очаква да посочи формите на солидарност в ЕС към страните, които поемат натиска от миграционните потоци.

"Седем хиляди души (имигранти) за нас като неподготвена страна са доста, но фона на данните за други страни всякакви преекспонирания от наша гледна точка не биха били убедителни пред нашите партньори. Можем да разчитаме на солидарност, но да не прибързваме да говорим за конкретни суми и направления", заяви Орешарски.

Предстоят ни много сериозни предизвикателства, вероятно част от тези бежанци ще останат у нас дълго, ще имат нужда от подпомагане, ще разчитаме на солидарността на Европа, посочи премиерът. България има ориентацията, че ще получи 5-6 милиона евро (до края на настоящата година), съобщи той по повод очакваната помощ от ЕС за справяне с потока от бежанци към нашата страна след среща с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

"Изненади не могат да се очакват, а за следващата година ще очакваме по-голяма помощ от предварително планираните средства", добави той. Премиерът уточни, че е поискал срещата с Барозу, за да го запознае с обстановката с бежанската вълна у нас и да го направи по-съпричастен към помощта на комисията в най-широкия аспект - техническа и финансова, на която може да се разчита.
Лятото на 2014 г. 
Специален съвет, посветен на проблемите с бежанската вълна към ЕС, трябва да се състои през юни следващата година. Условията за сериозни разговори по темата може да се подобрят. Към този момент в Германия, която е сред най-влиятелните в ЕС държави, вече ще има сформирано коалиционно правителство. Ще бъдат изминали и изборите за Европейски парламент, където се очаква да има засилено присъствие на евроскептичните и антиимигрантските партии. Междувременно подготовката за срещата през юни 2014 г. ще дойде и под формата на препоръки, които се очакват в доклад през декември на Европейската комисия.