Охранителят, видял Пламен Горанов да се пали, проговори

Животът

27-10-2013, 07:18

Снимка:

Личен архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

В школата на МВР да се учи повече психология в екстремни ситуации, смята охранителят

Попитах лицето какво е решило да прави и той каза: „Не се приближавай, ще се самозапаля!", след което му казах: " Изчакай, недей". Той се дръпна две крачки назад. Тогава забелязах, че има локва, течност под краката му. Направих още няколко крачки и той се запали, като беше със свита ръка, дясна и се възпламени", спомня си за Пламен Горанов охранителят на Община Варна пред bTV. Той за първи път проговори пред телевизията, като постави условие да остане анонимен.

„Аз започнах да го гася с ръце и казах да донесат пожарогасител, но тъй като ситуацията беше такава, че всеки беше стъписан от случилото се, притичах до дежурната стая и взех пожарогасителя", допълва той.


Пламен Горанов почина навръх националния празник на България 3 март. Властта обяви смъртта му за мъченическа и обяви ден на траур. Хората, които са се опитали да го спасят и не са могли, са убедени, че мъжът не е искал да умира. А те са искали да помогнат, но не били подготвени затова.

Молбата на охранителите от Варна е в школата на МВР да се учи повече психология в екстремни ситуации.

Всичко, което се е случило в онази сутрин, е продължило само пет минути. Според данните на прокуратурата Пламен идва пред общината в 7:24 часа. Записите от камерите показват как той се залива с течност.

По това време в сградата има трима охранители. Единият от тях се съгласи да разговаря с тв екипа при условие, че остане анонимен. Именно той заговаря Пламен.

В гасенето на Пламен се включват случайни минувачи и свидетели на инцидента, спомня си охранителят.

Според данните на прокуратурата тялото на Пламен е било изгасено в 7:29 часа. Едва тогава е подаден сигнал на телефон 112.

От разпита на свидетели става ясно, че Пламен е казал, че не е искал да се самоубива, а да протестира.

„Аз бях точно пред Пламен Горанов, като се запали, нямаше никаква агресия относно нашите действия", обяснява охранителят.

„Моите действия са били да можем да спасим човешки живот", казва охранителят.

След инцидента с Пламен Горанов от 20 февруари до вратата в общината вече има поставени два пожарогасителя.