240 младежи ще обсъждат националната и европейска идентичност

Мисия Варна

25-10-2013, 14:06

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Шести есенен семинар на фондация Българска памет под мотото "Силна национална идентичност, силна европейска идентичност започва на 28-и октомври

Шести есенен семинар на фондация Българска памет под мотото "Силна национална идентичност, силна европейска идентичност"  ще се проведе на за пореден път във Варна, съобщиха от общината. По традиция домакин на проявата е "Грандхотел Варна".

На официалното откриване, на 28-ми октомври, от 11,30 ч. в зала "Одесос" на "Грандхотел Варна", ще присъстват д-р Милен Врабевски, председател на фондация Българска памет, Иван Портних - кмет наобщина Варна, Моника Панайотова - член на Европейския парламент. 


Тринадесетото издание на инициативата ще посрещне в морската столица 240 младежи от Югозападна България и ученици с български произход от Македония, Украйна и Молдова.

Семинарът е част от кандидатурата на Варна за младежка европейска столица през 2016 г., и се провежда с активната подкрепа на евродепутата Андрей Ковачев.

Проявата включва лекция на българския евродепутат Моника Панайотова – Нашата Европа и среща с журналиста Мартин Карбовски на тема „Колко си свободен?”.

Есенният семинар на фондация „Българска памет” цели да утвърждава европейската идентичност сред най-младите в перспективата на тяхната образователна квалификация и професионална реализация в Европейския съюз, като прави позната и разбираема общата културна традиция и цивилизационна идентичност, която обединява европейските граждани и възпитава духа на европейското бъдеще.

От началото на проекта през октомври 2007 година, през есенните и пролетните сесии на семинарите, са преминали близо три хиляди български младежи и ученици с български произход от историческите ни диаспори. За инициативата на фондация „Българска памет” Силна национална идентичност – силна европейска идентичност д-р Милен Врабевски бе отличен през 2013 година с „Гражданската награда“ на Европейския парламент, която се присъжда от 2008 година на личности и организации с изключителен принос за  по-доброто взаимно разбиране и интеграция между гражданите на ЕС.

Програмата на семинара продължава до 31 октомври с лекции и срещи с известни български журналисти и общественици и презентации на тема „Варна – Европейска младежка столица 2016” и „Варна – Европейска столица на културата – 2019”.