Хотелиери: Рекламирайте парк "Златни пясъци"

Животът

24-10-2013, 20:00

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Маршрути, карти и маркировка за туристите поискаха от бранша

Основният проблем при управлението на Природен парк „Златни пясъци“ е наличето на три вида собственост на територията му – държавна, общинска и частна, различните регулаторни режими, които действат, както и правата, задълженията и правомощията на отделните институции, собственици и ползватели. Това стана ясно по време на работна среща, организирана от ръководството на Парка, която е в рамките на проект “Изпълнение на дейности за устройство и управление на ПП „Златни пясъци”, финансиран по ОП „Околна среда 2007-2013 г.

На форума присъстваха експерти от Държавно горско стопанство-Варна, ВиК-Варна, РИОСВ, РИМ-Варна, Златни пясъци АД, частни хотелиери и туроператори.
В началото на следващата година ще стартира разработването на План за управление на Природен парк Златни пясъци". Той ще бъде готов в рамките на 6-12 месеца и ще действа пред следващите 10 години. Документът ще бъде основната нормативна база на територията на парка и ще регламентира отношенията и регулаторните режими между собственици, ползватели, администрация, общински и държавни институции. Планът ще бъде напълно съобразен с европейските изисквания и стандарти, и ще отговаря на съвременните изисквания за прилагане на мерки за опазване на биологичното и ландшафтното разнообразие, и устойчивото ползване на защитените територии.
Главен проблем е наличието в границите на природния парк на застроени и оградени площи. Крещяща е необходимостта на регламентиране на показателите за преустройство и ремонт, както и въвеждането на режими и норми за опазването на растителността в тези площи. Друг проблем е близостта до голям курортен комплекс, вилни зони и земи за земеделско ползване, като последствията са застрояване, замърсяване, сеч на дървета, унищожаване на защитени растителни видове и т.н.
От ръководството на парка се оплакаха от недостатъчна кадрова обезпеченост. От там информираха, че години наред изискват отпускането на допълнителни бройки, които да бъдат ангажирани с охрана на териториите и стопанисване на насажденията.
Представителите на хотелиерите на територията на ПП Златни пясъци смятат, че ръководството на Парка не извършва достатъчно дейности, свързани с неговото полуляризиране и рекламиране. Според тях, липсват маркировки, карти и достатъчно информация за туристическите маршрути.
При наличието на 14 чешми на територията на Парка е задължително извършването на непрекъснат мониторинг на качеството на водата. От ръководството са длъжни да се грижат за живота и здравето на посетителите и да поставят табели с информация дали водата е годна за пиене, категоричен е Пламен Петров от ВиК-Варна.
Балансиране на необходимостите и защита интересите на всички, на територията на Парка е в основата на създаването на Плана за управление, заяви директорът на ПП «Зл. пясъци», инж. Юлия Тумбаркова. Тя е готова за диалог, дискусия и предложения от всички заинтересовани страни, за да може да бъде изработена универсална нормативна база, която да удовлетвори всички, развиващи дейността си в защитената територия.