1,5 млн. лева ще са приходите на общината от паркиране

Животът

24-10-2013, 14:21

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

В сметките засега не влиза бъдещата синя зона

1 445 100 лева са планираните приходи от 18-те действащи общински паркинга на Варна и скромната синя зона на 3 улици в града. Заради инвестициите, които трябва да бъдат направени за маркировка и знаци печалбата през първата година ще е едва 44 338 лева, но за период от 36 месеца вече набъбва до 845 645 лева. Сумите ще влизат директно в общинския бюджет тък като ще са реализирани от новосъздаденото общинско предприятие "Общински паркинги и синя зона" (на подчинение на кметската администрация), което поема функциите на ликвидарното общинско ЕАД "Паркинги и гаражи"(с принципал Общинския съвет), станало скандално известно след опита си преди година чрез дъщерно дружество с частна фирма да направи синя зона във Варна със съмнителен ефект за градската хазна.

118 общински служители ще се грижат за паркирането във Варна. Това стана ясно след днешното заседание на комисията по "Структури и общинска администрация" на Общинския съвет. Повечето от тях денонощно ще обслужват общинските паркинги, а 18 - паяците, чиято дейност засега не е калкулирана в прогнозната печалба. От паркинга на "Мусала", който доскоро се обслужваше от частна фирма, общината ще получава по 13 015 лева на месец. От този на жп гарата - 14 125 лева, а от двата на ФК - подземен и надземен, - 26 000. Приходите от скобите, слагани в трите сини зони - пред Областна, зад Операта и до пазара Чаталджа, се изчисляват на 15 000 месечно. Платени паркинги на общината ще функционират още до блок 401 във "Владиславово", на ул. "Роза", в "Победа", в "Трошево", до Бизнес хотела, до блок 147 в "Младост", на улиците "Мир" и "Студентска", а "Аспарухово", на Тракия, до Кооперативния пазар, както и два буферни - за коли и за автобуси.

Цялостна схема за паркиране в града и концепция за синя зона ще бъде изработена от експерти, избрани в международен конкурс. За целта Европейската банка за възстановяване и развитие отпусна на Варна грант от 100 000 лева.