Варчев ощетил Двореца със 196 000 лева от несъбрани наеми

Кой печели от опростените задължения?

Откъде да се разплете кълбото, но не футболното, а заобленият силует на кралското ни градско бижу – ДКС? Някои от отговори могат да се търсят от реплика, изречена през 2009 г.: „Има двоен скок на общинските наеми, който повлича към фалит Двореца на културата и спорта.” За това е алармирал тогава пред комисията по „Собственост и стопанство“ към варненския ОбС шефът на общинското ЕАД Симеон Варчев. За 2008 г. ДКС отчита 67 000 лв. печалба. След това положението се променя. Според нова методика наемите се увеличили от 7,56 лв. на квадратен метър до 14,26 лв. „Съчетано с кризата, поскъпването води до отлив на клиенти - вече имаме 11 празни магазина", обяснява преди 4 години Варчев. 

Наша проверка установи, че според годишните отчети, публикувани в Агенцията по вписвания,

за 2009-а, 2010-а, 2011-а и 2012-а общинското предприятие има отписани несъбираеми вземания в размер на 196000 лв.

В одиторските доклади на дружеството е отбелязано, че възприетата политика за обезценка на вземанията изисква вземанията да се обследват индивидуално:

* Просрочени вземания по действащи договори над 90 дни се обезценяват 50%
* Просрочени вземания над 360 дни по действащи договори се обезценяват 100%, с изключение на тези, които са гарантирани със запис на заповед или с двустранно подписани споразумения за плащане
* Просрочени вземания по прекратени договори се обезценяват 100%, с изключение на тези, които са гарантирани със запис на заповед или с двустранно подписани споразумения за плащане
* При преценката за обезценка се обследва и се взема под внимание наличието на плащания до и след датата на баланса
* Вземанията се обезценяват по решение на Съвета на директорите

Позовавайки се на публикуваните данни, за четиригодишния период Двореца е ощетен със 196 000 лева (2009 – 25 000 лева, 2010 – 34 000 лева, 2011 - 99 000 лева, 2012 – 38 000 лева) от несъбрани суми от наеми, което показва лош мениджмънт или лично облагодетелствуване. Тук веднага възниква въпросът: Какво прави комисията по „Собственост и стопанство“? Защо не е проверила кои фирми не са плащали, какви действия са предприети срещу тях, защо е допуснато това и защо не е потърсена отговорност? Дали става въпрос за едногодишни схеми за източване или е дългогодишна практика?

На 26 септември 2013 г. В деловодството на общината е допозирано писмо-сигнал за трагичното финансово състояние на Двореца на културата и спорта във Варна. То е адресирано до кмета на града Иван Портних и до председателя на общинския съвет Иван Луков и всички общински съветници и е подписано от гражданското сдружение Варненци за Варна. В него са посочени точни цифри, според които

загубите на ДКС за последната година са нараснали с 250%,

сравнено от 2011 г. Текущите загуби на Двореца за 2011-а са 73 000 лева, а за 2012-а – 256 000 лева. Общо непокритите загуби пък достигат 1 731 000 лева. Неплатените данъци за 2011-а и 2012-а са съответно 63 000 и 214 0000 лева. Тъй като дружеството е на загуба, то не плаща корпоративен данък и натрупаните суми са от дължими ДОД и ДДС, става ясно още от писмото. Освен това „ДКС“ ЕАД дължи на общиснкия бюджет 434 хил. Лева за данък сгради и такса смет за 2012 и 2013 г.  Задават се и няколко въпроса, на които отговорите са ясни. Важното обаче е те бъдат дадени спешно от директора на Двореца, Симеон Варчев.

Ето и въпросите:

Какви, с кого, на каква стойност и при какви условия са сключени договорите за паркинги, автомивка, офиси и всички други обекти на територията на Двореца на културата и спорта?

Мотивите за всички отклонени мероприятия на територията на Двореца на културата и спорта?

Всички режийни разходи?

Колко автомобила има, кой ги ползва, какви разходи има за гориво и пътните листи?

Всички договори на „Двореца на културата и спорта?

Ако бъдат дадени отговори на тези въпроси, ще стане ясно как са натрупани финансовите загуби на Двореца. Те трябва да са публични и е редно Варчев да застане пред Съвета на директорите на ДКС, пред общинския съвет, респективно пред цялата варненска общественост и да даде обяснения.

Редно е спешно да се даде отговор на поставените въпроси, защото ДКС е емблемата на морската столица и не може той да бъде надупчен като решето, през което да изтичат финансови потоци за благото на неясни субекти и техните бездънни джобове. Очевидно Спортна зала има потенциал, който някой не иска да бъде използван. Нарочно се занемарява и хората предпочитат да използват моловете пред перлата на Варна. Дали формата на Търговско дружество комай е изчерпана за ДКС или някой иска да лапне бижуто?

Волейболната лига вече е в София

Обезценка в размер на 196 000 лева невзети пари от длъжници, а в същото време за модернизация и привеждане на ДКС ще са потребни над 5 млн. лв., включително за да стане Дворецът по-енергоспестяващ.

Отговорът на въпроса: Кaкъв да бъде изходът за Двореца е и отговор на: Какъв да бъде българският спорт? Ами искаме да е елитен, можещ. Тогава да се вземем в ръце.