ДКЕВР заседава във Варна, ще изслушва граждани

Мисия Варна

23-10-2013, 08:36

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Комисията обсъжда общите условия в договорите на "Енерго-Про"

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще проведе изнесено открито заседание и обществено обсъждане във Варна. От 10 часа в четвъртък, 24 октомври, в пресцентъра на Фестивалния и конгресен център ще бъдат разгледани доклади относно общите условия на договорите за продажба на електрическа енергия на „Енерго–Про Продажби” АД и общите условия за достъп и пренос на електрическа енергия през електроразпределителната мрежа на „Енерго–Про Мрежи” АД. Проектите на докладите са публикувани в официалния сайт на Комисията (www.dker.bg). 

Работната група на ДКЕВР е подготвила над 20 страници със забележки по предложените от "Енерго-Про" общи условия. Според тях ЕРП-то трябва да намали сроковете за отговор и реакция при подаване на заявления за присъединяване към мрежата. Освен това от ДКЕВР настояват "Енерго-про да изкупи уредби и инсталации за пренос на еленергия, собственост на трети лица, или да изградят нови собствени електрически съоръжения. Поправката касае члена, според който „ЕНЕРГО-ПРО Мрежи” АД не дължи неустойка на клиентите при отклонение от допустимите показатели за качество на електрическата енергия, регистрирано от изправни регистриращи устройства, монтирани на място съгласно действащото законодателство, без да е превишена предоставената мощност в случаите, когато отклонението се дължи на неизправност на съответните уредби, инсталации и/или уреди, собственост на клиента или на съоръженията, собственост на трети страни, когато същите се използват за целите на преноса на електрическа енергия до клиента”.

От комисията искат и добавянето на нов член 77, според който „В случаите когато ЕНЕРГО-ПРО Мрежи” АД дължи неустойка в определен размер сумата се приспада от фактурата по следващо дължимо плащане от клиента”. Допълнението е с цел гарантиране изискването за равнопоставеност между клиентите и електроразпределително дружество, обяснява в доклада си работната група.
След края на откритото заседание, членовете на ДКЕВР ще се срещнат с граждани.