Тематична коалиция удължи забраната чужденци да купуват за земя

Новините

23-10-2013, 06:54

Снимка:

Юлия Лазарова

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Депутати от ГЕРБ и БСП подкрепиха внесения от "Атака" меморандум, Брюксел предупреди за неизбежна наказателна процедура

Шарено мнозинство в парламента удължи забраната на продажбата на земеделска земя на чужденци до 2020 г., която трябваше да падне в началото на следващата година. Предложението за удължаване на мораториума беше внесено от лидера на "Атака" Волен Сидеров и група депутати от партията. В негова подкрепа гласуваха общо 171 народни представители. От тях 89 от ГЕРБ, 59 - от "Коалиция за България", и 23 - от "Атака". Против бяха общо 38 народни представители от ДПС и четирима от партията на Сидеров. Дванайсет от БСП се въздържаха. Решението беше прието въпреки отрицателното становище на парламентарната комисия по външна политика.

Председателят на парламента Михаил Миков обяви решението за популистко, противоречащо на конституцията, която беше променена само с разрешение за гражданите на ЕС, и на ангажиментите ни като член на съюза. Пред БНР говорителят по въпросите на вътрешния пазар на Европейската комисия Шантал Хюс заяви, че Брюксел няма правомощия да приеме удължаване на мораториума, и предупреди, че при неспазване на общностното законодателство на България може да бъде наложена наказателна процедура. Преди няколко дни ЕК отхвърли аналогично искане от страна на Румъния. "На България беше даден преходен период, в който да се подготви за пълното отваряне на пазара на земеделски земи. Този период изтича на 1 януари 2014 г. и присъединителният договор с България не предвижда никаква възможност за удължаването му. Затова очакваме България да отвори пазара си в съответствие със задълженията, поети в договора", заяви Хюс.

Пет часа популизъм


Дебатът по решението продължи близо пет часа и по нищо не личеше, че предложеният от "Атака" мораториум ще бъде приет. През цялото време тезата за необходимостта от удължаването на забраната освен националистите защитаваха и депутати от ГЕРБ. Като най-яростен привърженик на продължаването на забраната се изяви депутатът от ПГ на 
ГЕРБ Цвета Караянчева. Пригласяше й колегата й от Видин Владимир Тошев. Противно мнение изразяваха депутати от ДПС и от БСП.
Павел Шопов от "Атака" обяви темата като "въпроса на въпросите". Волен Сидеров изтъкна като аргумент за приемането на забраната ниската цена на земята в България. Веднага след него продължи Цвета Караянчева, която, след като направи обстоен преглед на пазара на земя в някои европейски страни и как се е движела цената й в България през годините, обяви, че лично ще подкрепи мораториума заради "ниския жизнен стандарт, който ще постави в неравностойно положение българските граждани с гражданите от ЕС". "Не може да допуснем на този пазар за влязат чуждестранни лица с по-голям финансов ресурс", заяви представителката на ГЕРБ. Антон Кутев от БСП я контрира, като даде пример с колегата й от ГЕРБ Стефан Господинов, който продал 10 дка земя на две офшорни фирми с неясен собственик за 750 000 евро. "Въведете първо мораториум в собствената си парламентарна група", каза Кутев.

Безсмислено упражнение


Янаки Стоилов от БСП обяви мораториума за неизпълним в основната си част, тъй като изисква промяна на договора с ЕС.  "България е поела този ангажимент при подписването на договора за присъдиняване и сега евентуалното предоговаряне трябва да стане след преговори с всяка една страна членка", каза Стоилов. Освен това според него дори и правителството да започне такива преговори, няма да постигне нищо, защото това ще се проточи дълго време, а забраната трябва да отпадне от 1 януари. Стоилов обяви и забраната за продажбата на земя на чужденци извън ЕС за ненужна, защото това става по силата на подписан международен договор между страните, който се ратифицира от парламента с мнозинство от 2/3. "Такъв договор нямаме досега сключен с нито една страна", каза той. Освен това и сега чужденци могат да купуват земя, ако регистрират търговско дружество. Като компромис юристът от БСП предложи МС да предприеме необходимите действия и да предложи законодателни промени, които да гарантират интересите на България и на българските граждани по отношение на придобиването на земи от земеделския и горския фонд. Това според него това може да бъде регламентирано чрез ограничения в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. То обаче беше отхвърлено от депутатите.

Сметки
Веднага след гласуването Антон Кутев заяви, че левицата е имала решение всеки депутат да гласува по своя преценка за мораториума. По- вероятно е обаче част от депутатите на БСП да са гласували популистки, за да не бъдат след това упреквани, че са разрешили продажбата на земя на чужденци. Лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че ДПС има намерение да атакува решението в Конституционния съд. ДПС няма необходимите 48 депутати, за да внесе искането, и Местан заяви, че ще се обърне към президента Росен Плевнелиев. След гласуването от ГЕРБ нямаше официална позиция защо депутатите подкрепиха забраната. Неофициално народни представители коментираха, че меморандумът така или иначе няма да има никакви последствия, защото е неизпълним. Другият аргумент според тях е за подкрепата на предложението на националистите, че ГЕРБ ще разчита на тях за подкрепа при внасянето на следващия вот на недоверие, който най-вероятно ще бъде или по темата "национална сигурност", или по "правосъдие и вътрешен ред".