Варна приема международен турнир по голбал

Спорт

22-10-2013, 11:06

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Голбалът е създаден специално за хората със зрителни увреждания

За втора поредна година община Варнаи СК «Атлет» са домакини на Международен турнир по голбал за хора с увреждания. Той ще сепроведе на 26-27 октомври в зала „Димитър Нушев”в СК „Локомотив”. Откриването е от 10.30 ч., а награждаването е на следващия ден от 12.30 ч.

В проявата ще вземат участие състезатели от 6 отбора - Румъния, Босна и Херцеговина, Гърция и 3 български отбора от София и Варна.

Какво представлява голбалът? След края на Втората световна война (1945 г.) много хора остават с трайни увреждания до края на своя живот. Една не малка част от тях са със зрителни нарушения, затова възниква потребност от тяхната рехабилитация и ресоциализация. Известно е, че колкото е по-възрастен човек, толкова по-трудно успява да се адаптира спрямо полученото увреждане. Едно от средствата за незрящите военни ветерани се явява интересният и увлекателен спорт – голбал.

Голбалът е създаден специално за хората със зрителни проблеми през 1946 г. от австриеца Ханс Лоренсен и германеца Сет Райндле, които са си поставили за цел да помогнат в рехабилитацията на незрящите ветерани от войната. Играта е представена на света през 1976 г. на Параолимпийските игри в Торонто, Канада. Първото състезание се е състояло в Австралия през 1978 г. Оттогава популярността на голбала нараства прогресивно в различни региони на света.

        Голбалът е игра с топка, играе се в спортна зала, от два отбора от по трима състезатели, като топката се търкаля по земята. Голбалът е параолимпийски, колективен спорт. Изключително емоционален, динамичен и интересен.