Консултират безплатно за рак на гърдата

Животът

21-10-2013, 14:45

Снимка:

© Impact Press Group / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Oт 24 октомври до 1 ноември: Инициативата е провокирана от големия интерес от страна на жените в областта

От четвъртък – 24 октомври до 1 ноември в ДКЦ 1 "Света Клементина" ще консултират безплатно варненки за рак на гърдата. Инициативата е провокирана от големия интерес от страна на жените в областта, като кампанията е посветена на октомври – месеца за борба с рака на гърдата, съобщи управителят на здравното заведение д-р Иван Иванов.

Прегледите ще извършва д-р Иван Иванов заедно с доц. Д-р Христина Попмихайлова от София. Тя е рентгенолог със специалност мамолог и през 70-те години на ХХ век е открила първия кабинет с мамограф към катедрата по ренгенология в Медицинския университет във Варна. Доц. Попмихайлова счита, че мамографията е най-добрата профилактика на рака на гърдата, който е първата причина за смъртност у нас при жените.

Прегледите ще се извършват от доц. Попмихайлова в кабинета на управителя на втория етаж на ДКЦ 1 „Света Клементина” от 9 до 13 часа. Специалистите твърдят, че всяка жена над 40 години веднаж годишно трябва да се изследва на мамограф, а най-честата патология се забелязва при жените над 50-годишна възраст, каза още д-р Иванов.

Желаещите да се консултират трябва да носят мамография, но ако нямат с направление от личния лекар могат или срещу заплащане да я направят на най-модерния мамограф във Варна в ДКЦ 1 "Света Клементина".