Григор Димитров триумфира в Стокхолм

Спорт

20-10-2013, 18:33

Снимка:

EPA/БГНЕС

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Исторически успех за българския тенисист

Григор Димитров спечели титлата на турнира в зала в Стокхолм, след успех срещу водача в схемата Давид Ферер с 2:6, 6:3, 6:4. Това е първи трофей за него и за България от състезание на АТР.

Седмият поставен Григор взе подаването си на старта, но после допусна пробив за 1:2. Българинът успя да го върне, но след това загуби следващите четири гейма, а с това и първия сет. Във втората част, въпреки че се мина през доста перипетии, всеки печелеше подаването си в първите седем гейм.

В осмия Ферер сервираше, но Димитров го притисна, поведе с 40:15 и проби третия в света при първия си шанс. Последва убедителен сервис гейм на 22-годишния хасковлия, който изравни частите. В решителния сет Гришо имаше затруднения в шестия гейм, когато испанецът стигна до две точки за пробив при 40:15. Българинът обаче се спаси и после спечели подаването си за 3:3. В следващия гейм Димитров успя да направи на свой ред пробив и се доближи много до титлата. После уверено взе подаването си.

Така Давид Ферер сервираше за оставане в мача при 3:5 и се справи. Григор застана на крайната линия, за да узакони първата си титла от турнир на АТР. Той стигна до мачбол и го реализира след топка в аут на съперника. За успеха в Швеция Димитров заслужи 250 точки за световната ранглиста, където сега е №28.