Дамбата в Балчик светна с LED лапми

Туризъм

20-10-2013, 11:21

Снимка:

Andrei Cretu/flickr.com

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Изградената система е уникална за България

Дамбата, както наричат крайбрежната алея в Балчик е с ново улично осветление. Приключилата реконструкция на лампите е по проект "Пилотен модел на изграждане и финансиране на слънчево улично осветление в Черноморските общини", изпълнен от Черноморски енергиен клъстер в партньорство с община Балчик и Асоциацията на българските черноморски общини.

Фокусът на проекта бе пилотно изграждане на напълно ново като концепция улично осветление, което да използва най-новите технологии в областта на осветлението и захранването от местен енергиен източник - улично осветление със светодидони лампи (т.н. LED) и захранвано от фотоволтаични панели.
Изградената система е уникална за България с това, че за първи път основният захранващ източник е генерираната от фотолтаичните панели електроенергия, а като резервен източник в аварийни случаи е предвидено да се използва електроенергия от електропреносната мрежа.

Преди прилагането на мерките за енергийна ефективност и ВЕИ, осветлението на алеята е било от 51 тела тип "Gamma tohrn", 12 фенера "Noemi" и 10 сферични осветителни тела. Всички те са с натриеви лампи с високо налягане, с обща мощност 5,75 kW. Уличното осветление е работило 3650 часа годишно при средна годишна консумация 21 MWh.

Новата улична осветителна уредба PV-LED включва 68 улични осветителни стълбове със светодиодни лампи. Всяка лампа е с мощност от 20 W, като общата инсталирана мощност е 1 360 W. Зарядната фотоволтаична станция се състои от 18 поликристални фотоволтаични панели с единична мощност от 240 Wp. Общата инсталирана мощност е 4,32 kWp. Гаранционният срок на фотоволтаичните панели е 25 години, на LED лампите – 35 000 часа. Икономическият и екологичният ефект от новото улично осветление ще се изразяват в годишното спестяване на 23 MWh електроенергия и 47,3 t вредни емисии CO2.