Предричат трус от 10 по Рихтер край Калиакра

Новините

20-10-2013, 10:25

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Украински учени смятат, че това земетръсно огнище отдавна "спи" и ако се събуди, земетресението ще бъде катастрофално и ще достигне Крим и Одеса

Украински сеизмолог прогнозира пред местната версия на вестник "Сегодня", че в скоро време Украйна може да бъде ударена от силно земетресение, чийто епицентър ще бъде в района на нос Калиакра на Черно море в България. Според директора на Кримския международен център по сеизмична сигурност Николай Георгиев на територията на България има два района с десетобална сеизмичност, единият от тях - Калиакра.

Георгииев смята, че това земетръсно огнище отдавна "спи" и ако се събуди, земетресението ще бъде катастрофално и ще достигне Крим и Одеса. Вестникът отбелязва, че в две последователни нощи, на 5 и 6 октомври, Одеса е била разтърсена от силни земетресения.

„Точно в кой регион ще се появят новите трусове – засега е трудно да се каже. Нос Калиакра се намира на брега на Черно море, на сто километра северно от Варна. Напълно очевидно е, че вълната ще премине по море. Това ще бъде мощен разряд”, посочва сеизмологът.

Според него последните трусове в Румъния и Молдова се просто подготовка за още по-мощно земетресение.

По скалата на Рихтер земетресение от 10-а степен се определя като глобална катастрофа, с много тежки последици за цели континенти и дори за целия свят. Учените са изобщо резервирани дали тази степен на скалата може да бъде достигната напълно.