Регистрираме се по пощата за вота

Новините

20-10-2013, 07:36

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Чрез т.нар. активна регистрация ще се изчистят списъците от мъртви души

Управляващите все пак може да склонят да въведат активна регистрация за избирателите, с помощта на която списъците ще бъдат изчистени от т.нар. мъртви души. Идеята е тя да се извършва по интернет или по пощата.

Мярката, която е залегнала в проекта за нов изборен кодекс, обаче няма да заработи веднага, а чак след вота за евродепутати догодина. И ще важи само за хората, които тогава са пропуснали да упражнят правото си на глас.
Идеята, за която "Труд" пръв писа, е Централната избирателна комисия (ЦИК) да направи регистър на всички гласували на изборите за евродепутати догодина. Само техните данни ще бъдат включени в избирателните списъци за следващ вот. Първоначално се планираше всички, които не са записани, но желаят да упражнят правото си на глас, да бъдат дописвани в списъците в деня на вота.

Сега обаче управляващите заговориха за предварителна заявка за гласуване. "Граждани, които не са гласували на европейските избори, но желаят да бъдат в списъците, ще могат активно да се регистрират по един облекчен начин - по електронен път, чрез заявление или по пощата", коментира зам.-шефката на парламента Мая Манолова (БСП) пред БНТ вчера.
Идеята тепърва ще се обсъжда в парламента. Според депутати тя може да доведе до по-ниска избирателна активност на парламентарния вот, понеже хората може да забравят да се регистрират предварително.

В парламента има критики и към въвеждането на регистъра с избиратели, който ЦИК ще прави. Причината - щели да станат ясни имената на хората, гласували за евродепутати.