Сирени и яхти посрещнаха ветрохода „Роял Хелена” от регата Тол Шипс в Средиземно море

Туризъм

19-10-2013, 16:51

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Баркентината „Роял Хелена” се завърна триумфиращо след Тол Шипс

Екипажът на капитан Димитър Генчев стана втори при големите кораби със своя тактика

Дузина яхти и много варненци посрещнаха ветрохода „Роял Хелена” на Морска гара във Варна. Баркентината, на която плават и практиканти от Висшето военноморско училище, се завърна след големия си успех на Ликамобил Средиземноморска Тол Шипс Регата 2013 от 21 септември до 7 октомври в Средиземно море. Българският екипаж, воден от капитан Димитър Генчев, постигна уникален успех в състезанието на големите кораби – две втори места от двете гонки в клас „А” и трето място в генералното класиране в конкуренция с 40 ветроходи и яхти.

Под звуците на корабни сирени „Роял Хелена” докосна кея точно в 11 часа и 11 минути. Екипажът подреди четирите награди от Тол Шипс в Средиземно море на кърмата – успех, който не е бил постиган от години от български кораб. Първи на борда поднесе поздравите си Тодор Иванов – заместник-кмет на Варна.

„Бях на кораба по време на първата гонка Барселона-Тулон. Всички кораби и яхти тръгнаха след фаворита „Мир” – легендарния руски кораб, известен като един от най-бързите в света. Капитан Димитър Генчев обаче избра по-директен курс с риск на места „Роял Хелена” да е по-бавен”, разказва Пламен Свещаров, изпълнителен директор на „Топсейл” ООД – собственик на баркентината.

„Не съм делил екипажа на практиканти и професионалисти. Рабитили сме всички заедно за този успех – да станем втори и в двете гонки”, казва Димитър Генчев. Това е първото му плаване с ветрохода „Роял Хелена”. Той обаче има дълга биография на ветроходец – през 60-те години прави две забележителни плаваниня под платна като пресича и обикаля Черно море. Няколкократен републикански шампион, Генчев се е готвил да участва в култовата международна регата „Остар”. Финансови пречки обаче осуетяват това плаване.

„Тръгнахме доста скептични и никой не очакваше, че ще постигнем такъв успех. Много се гордеем с него и с факта, че успяхме да се докажем”, казва Ирина Ташева, четвъртокурсничка по корабоводене във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”. Тя и колегите й няма да забравят посрещането в Тулон – половин милион зрители идват да участват в празника на платната и да аплодират парада на екипажите.

Това е първият сериозен успех на „Роял Хелена, построен от фирма „Топсейл” ООД за популяризиране на плаването под платна и морската култура. Ветроходът е награден за първото си участие от STI (Морската тренировъчна организация) и вече се е регистрирал за участие в Тол Шипс в Черно море идната пролет.

Класиранията в клас „А” в Ликамобил Средиземноморска Тол Шипс Регата 2013

Първи етап Барселона-Тулон:
1. „Мир” (Русия)
2. „Роял Хелена” (България)
3. „Ла Грейс” (Чехия)

Втори етап Тулон – Ла Специя
1. „Ла Грейс” (Чехия)
2. „Роял Хелена” (България)
3. „Мир” (Русия)