Общините са в правен капан заради бежанците

Новините

19-10-2013, 07:05

Снимка:

БГНЕС

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Отношението към чужденците, които търсят закрила, трябва да се възприема на първо място като отговорност

Общините се оказаха в патова ситуация с бежанската криза, тъй като законите не им позволяват да похарчат нито лев извън планираните пера. Това стана ясно от думите на кмета на Харманли Михаил Лисков, който съобщи за проблема от името на останалите си колеги от общините, в които има центрове за настаняване на търсещи закрила. По думите му единственият изход да се изразходват общински пари за бежанците е да се обяви бедствено положение. В Закона за защита при бедствия обаче липсва такова основание. Това означава, че ако общински суми се харчат за чуждите граждани, след това кметът ще бъде санкциониран от контролните органи. 

Поводът за притесненията е центърът за бежанци в Харманли, който все още няма ток. Настанените там палят огън между фургоните, за да се сгреят, а генератор осигурява еленергия само за няколко фургона. Според кмета ток няма, тъй като още не е прехвърлена собствеността от военното министерство на агенцията за бежанците. Дотогава не можело да се изгради трансформатор, който да захрани целия лагер.

В Казанлък пък над 200 души излязоха на протест пред сградата на центъра за специализация на МВР. Причината е слухът, че там ще се настанят бежанци. Кметът на града Галина Стоянова поиска спешно среща с вътрешния министър. Позиция на МВР по темата все още няма. Областният управител на Стара Загора Живка Аладжова заяви пред Би Ти Ви, че преди два месеца е получила запитване за подходящи условия за настаняване на бежанци, но не е открила такива. Местните се притесняват от близостта до заводите "Арсенал" и складове с боеприпаси.

--------ПОЗИТИВНИ НАГЛАСИ

Министерството на образованието е изискало училищата да създават положително отношение към бежанците, научи "Сега". Задачата е била спусната с писмо на министър Анелия Клисарова от 1 октомври. На 15 октомври с писмо до регионалните инспекторати МОН е поискало отчет за свършеното, който трябваше да бъде представен до вчера на обед. Проверка на "Сега" във варненски училища показа, че темата е била засегната главно в часа на класния - обсъждало се е какво е бежанец, как може да му се помогне, децата са обучавани на толерантност. "Темата бе засегната в петите класове, ще бъде и на ученическия съвет", заяви директорката на ОУ "Захари Стоянов" Тодорка Николова. Помощник-директорът на ОУ "Св. св. Кирил и Методий" Владимир Николов съобщи, че имат идея за радиопредаване и изложба.