Общината подготвя ремонта на "Приморски" и "Цар Освободител" с европари

Мисия Варна

18-10-2013, 16:42

Снимка:

Архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Варна спечели 1,4 млн. от ЕС за проектиране

Уличната мрежа по трасето на бул. "Приморски" и бул. "Цар Освободител" ще бъде ремонтирана с еврофинансиране от следващия програмен период 2014-2020 г. За да подготви нужните проекти Община Варна подписа договор за безвъзмездно предоставяне на 1,485 млн. лв. по Оперативна програма „Регионално развитие”. Целта на спечеления проект „В подкрепа на Варна за програмен период 2014 – 2020 година“ е подготовка на инвестиционната документация за подобряване на градската среда, образователната, социалната и културна инфраструктура. С тях община Варна ще може да кандидатства за финансиране със средства от оперативните програми за регионално развитие през следващия програмен период 2014-2020 г. „Благодарение на средствата, които ни се предоставят безвъзмездно, започваме работа по подготовката на важни за града проекти, с които ще кандидатстваме за финансиране по европейските фондове. Сред тях са ремонт на улици, изграждане на спортни и детски площадки, разширяване на ясни и детски градини, саниране на училища и строеж на социални центрове - все важни задачи, които ще реализираме. Затова трябва да имаме пълна готовност за подаване да документи още при старта на следващия програмен период“, коментира Иван Портних, кмет на община Варна.
Сред списъка с приложените обекти, които са предвидени за включване в бъдещи проекти, са ремонтите на уличната мрежа по трасето бул. „Приморски“, бул. „Цар Освободител“, благоустрояване на ул. „Ал. Стамболийски“, чрез обособяване на зони за отдих, реконструкция на ул.“Мара Тасева“ и основен ремонт на бул. „Първи май”, изграждане на детски и спортни площадки и велоалеи на територията на паркоустройствената зона в район Аспарухово, благоустрояване на пространствата в карето между улиците „Царевец“, „Караагач“, бул. „Левски“, бул. „Осми Приморски полк“, ремонт и саниране на училища, разширения на ЦДГ „Мечо Пух“, ОДЗ „Приказка“, ОДЗ „Първи юни“, ЦДГ „Крилатко“ и изграждане на прозрачно покритие над вътрешния двор на Археологическия музей и др.
Част от мероприятията за социалната инфраструктура предвиждат изграждане на социални жилища за хора в неравностойно положение на територията на район Младост, на защитено жилище за лица с умствени увреждания, на Център за настаняване на възрастни хора с деменция и др.