"Южен поток" не е заплаха за природата

Мисия Варна

18-10-2013, 15:54

Снимка:

Архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Нито шумът, нито пораженията за плажа са реални, твърди енергийният експерт Христо Казанджиев

Категорично проектът "Южен поток" не представлява опасност за околната среда, заяви Христо Казанджиев от Българския енергиен форум в предването "Лице в лице" на bTV.

Единственото, което засяга околната среда, и то в много малка степен, могат да са строителните работи при временното преминаване. Отделните части, в които се изграждат компресорните станции, оказват въздействие върху околната среда, но също в малка степен, стана ясно от разговора за "Южен поток" вчера.
„Земята над газопровода може да се използва за селскостопанска дейност, разбира се, с ограничения - като това да се сеят само едногодишни растения, сервитутните зони стават и за пасбища например", каза Казанджиев.
Според енергийния експерт опасенията на варненската общественост, че компресорната станция ще бъде шумна, не е аргумент срещу проекта. И в момента там има изградена една, макар и по-малка компресорна станция.
Има и газопровод, изграден от фирмата Мелроуз в Галата и той очевидно не създава кой знае какъв дискомфорт на живеещите в близост. Компресорните станции имат шумозащитни съоръжения, така че от техническа гледна точка шумът не е проблем. Проблемът е преди всичко е финансово-икономически и то специално за България, обясни Христо Казанджиев.
Проектът не представлява опасност, в страната ни има дългогодишна практика в това отношение, припомня агенция CROSS. "Южен поток" не е единственият тръбопровод, който минава през земята на България. На територията нI има газопроводи, които са реализирани през годините и се реализират и в момента. По данни на Националаната газова асоциация газовата транзитна инфраструктура на територията на България е добре развита, като през страната се транспортира газ за Турция, Гърция и Македония.
Природният газ е екологичен и чист източник на енергия, се казва в сайта на Българската асоциация по природен газ. Използването му не води до отделяне на сажди, миризми и прах във въздуха. Природният газ изгаря, без да създава отпадъчни продукти, които да предизвикват киселинни дъждове. За разлика от други изкопаеми горива, при изгарянето на природен газ се отделят значително по-малко парникови газове. Замяната на традиционните енергоносители с природен газ води до намаляване на вредните емисии и до подобряване състоянието на околната и жизнена среда.