Варна внася кандидатурата си за европейска столица на културата през 2019 г.

Специална церемония подготвят от министерството на Петър Стоянович

Апликационната форма, с която Варна кандидатства за европейска столица на културата през 2019 г., ще бъде внесена официално утре. Това ще стане на специална церемония в Министерството на културата в 10.30 часа.

Всеки от кметовете на кандидатите (по предварителна информация - София, Варна, Шумен, Русе, Велико Търново, Габрово, Пловдив и Бургас) ще има 5 минути да обясни защо именно неговият град трябва да спечели. Един български град и един от Италия ще бъдат избрани за европейска столица на културата. За 2019 г. те ще трябва да подготвят и предложат целогодишна културна програма със събития и инициативи, които да привлекат публика и артисти от цяла Европа.

Комисия от 13 независими експерти - 6 от България и 7 от други страни-членки на ЕС ще оценяват проектната документация, а през декември ще се проведат срещи с представители на всеки от градовете, в рамките на които те ще имат възможност да защитят кандидатурите си пред журито. Тогава ще станат ясни и тримата финалисти. Окончателното решение ще бъде взето догодина, като в края на май журито ще посети всеки от градовете, останали на финалната права. Засега не са ясни имената на експертите, от които ще зависи решението. По неофициална информация председател на журито ще е австриец.

Апликационната форма на Варна е оформена в книжка формат а4 с 80 страници (според предварително зададените параметри). 20 страници заемат снимките от Варна, от халколитния некропол, Аладжа манастир, други забележителности и емблематични за града културни събития. На първите страници е публикувано писмо от кмета Иван Портних, както и меморандумът за включването на Варна към инициативата. Текстът разказва за Варна, за хората в него, за това какво им се случва и искат да им се случи, представя града ни като единствен кандидат от България за европейска младежка столица през 2016 г., припомня най-ярките моменти от богатата му история.

"Свършили сте фантастична работа, подготвили сте една изключително силна кандидатура", била предварителната оценка за готовата апликация на сър Боб Скот, който е консултант на екипа, подготвил кандидатурата ни.