Магистратите се обединиха срещу условията във варненските съдилища

Крими

17-10-2013, 16:10

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Петък 13: Плевнелиев вижда пета поред първа копка на Съдебната палата

Пукнатина в сградата на Районния съд, архив в тоалетната на военна прокуратура: така работим, споделиха те

Четири първи копки, архив в мъжката тоалетна и многобройни фронт и боксофиси (иначе казано - преградени коридори за кабинети). Това е тъжната сага на несбъднатата съдебна палата във Варна. 

Абсурдни, страшни и тъжни факти от ежедневието си споделиха днес варненските магистрати: пръснати из целия град прокурори, граждани, разкарвани от етаж на етаж и от сграда на сграда, стресиращи срещи със строго охранявани подсъдими и свидетели...
Оказва се, например, че районният съд и прокуратурата, както и колегите им от военните съд и прокуратура обитават сграда, строена за работническо общежитие, освободена през 70-те години заради голяма пукнатина през цялата й височина. Конструктивният "дефект" все още е факт, а сградата е по-натоварена отвсякога.

Магистратите наблегнаха и на мерките за сигурност, прилагани в Съдебната палата когато там се водят арестанти. Според тях охранителите в пълно бойно снаряжение стресират хората, посещаващи съда по граждански дела. Посетителите на съдебната палата попадат тук в условията на екшън филм, описа ситуацията председателят на Варненския окръжен съд Ванухи Аракелян.

В палатата на пл."Независимост" е тясно и се работи в нечовешки условия, при които Охрана на труда многократно е давала предписания, допълни Аракелян.

Помещенията, в които работи Окръжна прокуратура, не отговарят на елементарни санитарни изисквания за работа с техника. Компютри, монитори, сървъри и принтери се нуждаят от съответно пространство и вентилация, които стаичките, в които се помещават прокурорите, не могат да представят, обяви зам.-председателят на Окръжна прокуратура Радослав Лазаров.

Работим в преградени коридори, 40 съдии се редуват в 7 зали, а залата за разпити е 2 на 2 метра, разказа Яна Панева, зам.-председател на Варненския районен съд.

Пръснати на всевъзможни места са и архивите на Военно-окръжна прокуратура. Някои от папките са подредени в мъжката тоалетна на първия етаж, заяви военно-окръжният прокурор Данчо Славов

За неволите на адвокатите - общо 1080 в града, говори председателят на Адвокатска колегия във Варна Юлиян Георгиев.

В мазата на Окръжния съд - в разположената там зала за наказателни дела, магистратите се обединиха в Обществен съвет, който ще търси средства за построяване на нова съдебна палата във Варна. Мястото й отдавна е ясно - на ул. "Парижка комуна", до Първо РПУ. Тук през годините различни премиери и министри вече направиха 4 първи копки. Последният от тях - правосъдният министър Меглена Тачева, уверяваше, че парите за строителството на достоен дом за съдебната система във Варна са осигурени. Имало ли е в действителност заделена сума и къде е тя сега никой не знае.
По проект новата съдебна палата трябва да се простира на 7 декара площ. 11-етажната сграда, с над 41 хиляди квадратни метра разгърната площ, ще има два входа за граждани и два за магистрати и служители. В Съдебната палата ще бъдат разположени 402 кабинета за съдиите и прокурорите, ще има 33 съдебни и 9 заседателни зали.
Сградата ще бъде достъпна и за хора с двигателни увреждания. По сметки на правосъдното министерство от 2009-а година реализацията на проекта ще струва 130 милиона лева.

„Водени сме от общата воля за действия, насочени към по-голяма публичност на сериозните материални проблеми на съдебната власт във Варна.
Изразяваме готовност ясно и открито да представим пред широката общественост цялата тежест на проблема, който пряко засяга интересите на юридическата общност, на бизнеса, на гражданите и гостите на Варна.
Споделяме твърдото убеждение, че трябва да мотивираме институциите в държавата да поставят на дневен ред разрешаването на един стратегически по своите мащаби и обществена значимост проект – новата съдебна палата на Варна.
Готови сме да обединим усилия за активен обществен и институционален дебат за голямата социална и икономическа роля на този многофункционален специфичен обект, с непреходна за нашия град стойност.
Имаме волята и решимостта да отстояваме една кауза, която ни обединява – Варна да има своята знакова обществена сграда - съвременна Съдебна палата, въплътяваща идеала за върховенство на закона", е записано в декларацията на новосъздадения Обществен съвет.

Подкрепа са заявили председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев, колегата му от Върховния административен съд Георги Колев и главният прокурор Сотир Цацаров.