Пет дни безплатно кино за ученици и студенти във Варна

Варна Лайф

17-10-2013, 11:52

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Учениците и студентите ще могат да влизат в салона срещу представянето на ученическа лична карта, бележник или студентска книжка

Веднага след IV-ия София Филм Фест-Варна, започна поредното издание на инициативата София Филм Фест за учащи, която ще продължи до 20 октомври. Специалната програма включва пет знакови за последните години заглавия, като началният час за прожекциите е 18:00 в зала "Европа" на ФК. Селекцията е подбрана основно от филми, участвали на София Филм Фест и Киномания като гаранция за тяхното качество. Форматът е представяне на филмите от кинопрофесионалист, а прожекцията е следвана от дискусия с публиката.

Един от шедьоврите на Фатих Акин – „На прага на рая”, ще бъде представен пред младата варненска публика на 17 октомври. Утре – 18 октомври – зрителите ще могат да видят една от най-успешните и обичани сръбски комедии – „Светкавици” на режисьора Радивое Андрич. За 19 октомври пък е предвиден шедьовърът на Михаел Ханеке – „Бялата лента”, филм, спечелил през 2009 „Златна палма”, наградата на ФИПРЕССИ и Кинонаградата на френската национална образователна система в Кан, наградата на ФИПРЕССИ в Сан Себастиан, три награди на Европейската филмова академия – за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър сценарист, номинации за операторско майсторство и за най-добър чуждоезичен филм на Американската филмова академия и още десетки награди от цял свят. На 20 октомври финалът на „СФФ за учащи” във Варна ще постави част от екипа на един от най-харесваните нови български филми – „Лов на дребни хищници”.

София Филм Фест за учащи е инициатива на Арт Фест, стартирала през 2009 в Дома на киното и целяща представяне на програма от европейски, български и независими от Холивуд филми на младежка аудитория. Идеята на проекта е тийнейджъри и студенти да имат възможност да гледат качествено европейско и българско кино, при това напълно безплатно. За тази цел организаторите на варненското издание от продуцентска къща „Артин Вижън” осъществиха контакти с ръководствата на няколко варненски училища. Учениците и студентите ще могат да влизат в салона срещу представянето на ученическа лична карта, бележник или студентска книжка. За останалите кино любители цената на билетите е почти символична – 3 лв.