Ремонтират Летния театър за 50-годишния юбилей на балетния конкурс

Мисия Варна

17-10-2013, 10:27

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Парите за конкурса отпускани от общинския бюджет ще бъдат

Община Варна мобилизира сили в подкрепа на предстоящия 50-годишен юбилей на Международния балетен конкурс. Бюджетът, който общината заделя в помощ на реализацията на конкурса ще бъде актуализиран, обяви кметът Иван Портник. За юбилея ще се направи и частичен ремонт на Летния театър.

През 2014 г. най-престижният балетен форум, който от 1964 г. събира на сцената на Летния театър на Варна утвърдени и изгряващи звезди ще отбележи 50-годишен юбилей. Организацията на предстоящия юбилей стана повод за среща на кмета с председателя на фондация Международен балетен конкурс Димитър Димитров и Соня Димитрова от управителния съвет на фондацията. Събитието е достойно да бъде посветено на кандидатурата на Варна за културна столица на Европа, коментираха на срещата. 

В конкурса през годините са се представяли танцьори от балетните школи на 32 държави от цял свят, а звездната кариера на редица величия като Владимир Василиев, Наталия Макарова, Михаил Баришников, Силви Гилем, Патрик Дюпон, Максимилиано Гера е стартирала точно от тук. "Варна е балетна столица с истории и традиции, с които никой друг град в света не може да се похвали“, коментира Димитър Димитров. Признанието за значимостта на най-стария и престижен балетен конкурс ще бъде допълнителен стимул за върхови изяви на участниците.

Паралелно с конкурса ще бъде проведена и Международната балетна академия, която привлича многобройни участници от Европа, Азия и Америка.
Патрон на юбилейния конкурс ще бъде вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова. Форумът ще се проведе под егидата на Постоянния танцов комитет на ITI и CID към UNESCO.

Международният балетен конкурс е висока артистична кауза, около която могат да се обединят общностите в града в настоящия момент, в който Варна кандидатства за титлата Европейска културна столица през 2019 г., коментираха от фондацията.