Германски инвеститори с интерес към Пристанище Варна

Мисия Варна

16-10-2013, 16:51

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

150 немски студенти учат медицина във Варна

Доброто си сътрудничество обсъдиха на среща във Варна днес кметът Иван Портних и посланикът на Федерална република Германия у нас Матиас Хьопфнер. "Разговаряхме за амбициите на Варна и евентуалния успех на двете кандидатури – за Европейска младежка столица през 2016 година и за Европейска столица на културата през 2019 година", каза кметът. Той допълни, че по време на срещата са засегнати и редица въпроси по социалната програма на община Варна и интеграцията на малцинствените общности, както и възможностите за търсене на европейски програми в тази насока.

Друга тема, обсъждана по време на срещата, бил сериозният принос на немските инвеститори във Варна и доброто сътрудничество в областта на туризма. "Община Варна ще е активна при участието си в туристическите изложения в Германия, а през тази година тя се рекламира на 4 туристически борси там. Надяваме се да представим Варна като развиваща се и все по-привлекателна туристическа дестинация", каза Портних. Той припомни добрите контакти на Варна с пристанищния град Хамбург.

"Обсъдихме перспективите да работим още по-активно в стопанския сектор”, каза немският дипломат и отбеляза голямото икономическо значение на варненското пристанище, както и факта, че пристанището на Хамбург е сериозен генератор за развитието на града. "Германските инвеститори проявяват интерес към варненското пристанище", потвърди пред журналисти Матиас Хьопфнер. Той отбеляза и голямото значение на Варна като университетски град и съобщи, че в момента над 150 немски студенти учат медицина в морската столица.