Експоцентър в Климентово става лице на селския туризъм

Туризъм

15-10-2013, 19:48

Снимка:

Община Аксаково

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Селото е избрано, защото около него се развиват селско стопанство и селски туризъм

Експоцентър в Климентово ще стане лице на селския туризъм, който се развива в региона. Общините Аксаково и Девня ще представят продукцията на местни производители и изложба на стари занаяти в центъра. Това ще стане с помощта на проекта "Произведено на нашата територия", договор за който беше подписан от кмета на Аксаково инж. Атанас Стоилов, председателя на Местната инициативна група "Девня – Аксаково" и представители на Държавния фонд "Земеделие".

Вече се работи по първия етап на проекта на стойност 165 хил. лв., който включва изграждането на комплекс със затворена част в традиционен стил. Постройката ще бъде с каменна зидария и дърво. Предвижда се помещението да бъде използвано за зала за изложения на различни производители и занаятчии. Многофункционалната зала с капацитет за 200 души ще даде възможност и за провеждането на обучения и семинари. Село Климентово е избрано, тъй като около него се развиват селско стопанство и селски туризъм.

Вторият етап на проекта, който още е в процес на одобрение, включва изграждане на открита част. В двора ще бъде организирана сцена с места за изложби. На нея местни производители ще излагат продукцията си, ще има тематични експозиции на стари занаяти. С предимство ще могат да участват фермери от двете общини – Аксаково и Девня, но достъп ще има и за други желаещи да покажат стоката си.

Идеята за комплекса в селото идва от редовните надпявания на самодейни състави в Аксаково, на които, освен музикалния си и танцов талант, хора от различни населени места представят и продукцията си. Целта е районът да се превърне в туристическа атракция и марка, а гостите да могат да опитат на достъпни цени натурални продукти.