Започна изграждането на "гърбавите зебри"

Новите издигнати пешеходни пътеки са по-сигурни и по-трайни

Близо 200 пешеходни пътеки от нов тип ще бъдат изградени във Варна до края на следващата година. До ноември ще бъдат готови 37 от тях. Това съобщи днес зам.-кметът по инфраструктурата Богдан Караденчев.

Първите две нови повдигнати пешеходни пътеки вече са факт в Аспарухово. Те са напълно съобразени с последните нормативни изисквания за безопасност на движението. Пътеките се намират върху двете платна до автобусната спирка „Джанавара“ – пред старото кметство на района.

Според промените в закона пешеходните пътеки трябва да са повдигнати от асфалта със 7,5 см и да са дълги между 2,5 и 4 метра, ширината зависи от размерите на платното. Мястото им във Варна е определено от специална комисия, като приоритетно те ще бъдат край детски градини, училища и здравни заведения. Средно цената за изграждане на една повдигната пешеходна пътека, в зависимост от ширината й, е около 3 800 лв.

Тези пешеходни пътеки са по-скъпи, но много по-добри за сигурността за пътя и по-трайни - няма да изчезват всяка зима, изтръгнати от снегорините, коментира Караденчев. Край и на досадното подскачане на колите по досегашните "легнали полицаи", с които градът беше нашарен миналата година.