Край на часовете в задръстване на Аспаруховия мост

Животът

14-10-2013, 14:07

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

При катастрофа движението в свободното платно става двупосочно

Простичка и сравнително евтина реорганизация ще спаси хиляди водачи от висенето с часове в задръствания на Аспаруховия мост. Всяка по-сериозна катастрофа тук предизвиква запушване на платното и единствената връзка между града и кварталите на южния бряг, както и към/от Бургас остава парализирана. Единствените варианти - еднакво неприемливи, бяха да се изчака отпушването на моста - последния път през август това отне 4 часа, или да се заобиколи през Белослав и да се ползва ферибота там. 

Сега на две места - в двата края на моста, мантинелата е прекъсната и е заменена с леснопреместваеми пластмасови прегради. Монтирани са и 79 знака, които при нормален трафик ще бъдат зачохлени. При авария на моста КАТ ще маха загражденията между платната и ще открива нужните знаци - тези, покрити със зелено указват, че движението се извършва и в двете посоки в източното платно, а белите - в западното.

Всички отговорни за движението институции вече са преминали през тренировка на екстремната регулация и са изработили общ план за действие. Предвидено е организацията на моста да е променена 25 минути след получаването на сигнал за тежък инцидент.  Инвестицията на общината е 8 хиляди лева, каза кметът Иван Портних. Предстои системата да бъде доусъвършенствана с бариери, които автоматично да се вдигат и свалят, както и знаците да станат светещи и да се включват само при нужда.