"Южен поток" търси начин да не разкопава Паша дере

Парите

11-10-2013, 14:12

Снимка:

АФП

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Южен поток" плаща на 13 000 собственици по трасето

Компанията обмисля вариант, при който тръбите се полагат в тунели с неголям диаметър, прокопани в земята под плажа

Компанията "Южен поток транспорт" разглежда два варианти за преминаване на газопровода през плажа Паша дере край Варна. Морският газопровод ще прекоси Черно море и ще излезе на сушата в района на Паша дере.

В началото на тази година компанията организира консултации и обществени обсъждания, на които беше изразена загриженост за евентуално неблагоприятно въздействие на проекта върху плажната ивица. В отговор на тази обратна връзка, в процеса на подготовката на доклада за оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), се разглежда две алтернативи за пресичане на плажа, информираха от компнията. 

Единият метод предвижда полагане на тръбите в изкопи. Това предполага прокопаване на траншея през плажа. След полагането на тръбите изкопът ще бъде засипан обратно, а плажната ивица ще бъде максимално възстановена в първоначалния й уникален и красив вид.

Компанията обмисля и втори метод, при който тръбите се полагат в тунели с неголям диаметър, прокопани в земята под плажа. Методът е по-сложен и по-скъп, но в този случай тръбите ще се положат на по-голяма дълбочина и в същото време ще се избегнат строителните работи непосредствено върху плажната ивица.

И двата варианта предвиждат полагане на тръбите под плажа на достатъчна дълбочина. Така, след строителните работи и пускането на газопровода в експлоатация, нищо на повърхността няма да напомня за съществуването им. Резултатите от оценяването и на двата варианта ще бъдат включени в доклада за ОВОС, който ще бъде публикуван тази година.

"Отнасяме се изключително сериозно към нашите задължения, свързани с опазването на околната среда и отговорностите ни в социалната сфера и привлякохме специалисти от цял свят, за да построим газопровод с възможно най-минимално въздействие върху околната среда", коментира доктор Олег Аксютин, който е главен изпълнителен директор на компанията. "Осъзнаваме значението на плажа Паша дере и затова обръщаме повишено внимание към този район при работата ни по оценката на въздействие върху околната среда", допълни той.