Кметът обяви конкурс и за шеф на културата

Мисия Варна

11-10-2013, 09:32

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Вече избраха директор на образованието

Конкурс за директор на дирекция "Култура и духовно развитие" обяви днес община Варна. Последният шеф на дирекцията беше сред първите отстранени от общинската администрация след оставката на бившия кмет Кирил Йорданов. Работата на пенсионираната Станка Димитрова пое временно човек от дирекцията - Десислава Георгиева, която до скоро се занимаваше само с фестивалите в града. Червенокосата дама ръководеше през последните месеци изготвянето на първоначалната концепция за кандидатурата на Варна за европейска столица на културата през 2019 г. Апликационната форма ще бъде предадена на 18 октомври, а около 10 декември международното жури ще реши кои 3 или 4 български града ще продължат надпреварата. 

Бъдещият шеф на дирекцията трябва да е магистър по хуманитарни науки, социология и науки за културата или изкуства. Той трябва да има поне 4 години професионален опит в област, свързана с изпълняваните преки задължения.

Конкурсът ще се проведе чрез защита на концепция за стратегическо управление на тема „Стратегически насоки за развитие на културата в Община Варна” и интервю. Документи за участие се приемат до 17.30 часа на 23.10.2013 г. Бъдещият общински шеф ще планира, организира, координира и провежда културната политика на Община Варна, във връзка с изпълнение на стратегията на Общинската администрация за културно и духовно развитие на населението на територията на Община Варна. Негов ангажимент ще е да организира и координира дейността на културните институти на територията на общината, да ръководи създаването и реализирането на програми за конкретни събития и прояви, свързани със съхраняване и развитието на традициите в областта на културата и духовното развитие. Заплатата му ще е между 420-1300 лв.

Преди месец кметът Иван Портних анонсира намерението си да се сдобие и със зам.-кмет по културата. Той покани членовете на Обществения съвет по култура да излъчат своя кандидатура за поста. Напрегнатата атмосфера на последното заседание на Съвета обаче подсказва, че варненските "култутрегери" едва ли ще се обединят около един от тях, който да ги ръководи. 

Още един конкурс тече в общинската администрация в момента - за шеф на дирекция "Здравеопазване и социални дейности". Вчера обаче кметът Иван Портних обяви, че дирекцията ще бъде разделена на две. Това означава, че ще се търсят вече отделни директори за здравната и социалната политики на общината.

Приключи конкурсът за шеф на образователната дирекция. Той беше спечелен от временно изпълняващата тази длъжност Лилия Христова. Постът беше вакантен след като последният шеф на "Образование, младежки дейности и спорт" - Калинка Попстефанова стана зам.-кмет на мястото на Коста Базитова, който беше назначен за областен управител в началото на годината. По-късно Попстефанова беше отстранена от общината заедно с повечето заместници на бившия кмет Кирил Йорданов.

Лилия Христова е бивш депутат - член на образователната комисия в парламента. За близо 3 месеца като временен шеф на образованието тя успя да намери над 300 "тайни" свободни места в детските градини на Варна. Оптимизацията доведе до 2 нови приема на малчугани за детските заведения това лято. Реформа в сградния фонд на училищата във Варна е следващата задача на г-жа Христова, която посвети не малко усилия да помири воюващите за класни стаи Математическа гимназия и ОУ "Захари Стоянов". Схемата за оптимизация на училищната мрежа трябва да е готова на 1 декември. Преди време на сесия на общинския съвет кметът Иван Портних анонсира и разделяне на общинското образование от спорта. Двете дирекции бяха слети в последния мандат на Кирил Йорданов, когато Базитов стана зам.-кмет, а Попстефанова пое и неговата работа освен "Младежките дейнсти и спорта", за които отговаряше дотогава.

Временен шеф (бившият зам.-областен Николай Няголов) има и дирекцията "Управление и контрол на обществения ред", откъдето си тръгна скандалният Стойчо Бакалов. Според сайта на общината без началник е архитектурната дирекция, която дълги години беше оглавявана от арх. Лиляна Куцарова. В продължителен отпуск по болест е излязла пък шефката на дирекция "Общинска собственост, икономика и стопански дейности" Теодора Тренфадилова.