Съдът отложи делото на бивш депутат срещу кмета

Крими

10-10-2013, 17:58

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Павел Димитров иска 1 лев, обиден от твърдението, че въртял търговия със сладолед и пуканки

За 10 декември беше отложено делото, заведено от бившия депутат и учредител на новата партия БАСТА Павел Димитров срещу варненския кмет Иван Портних. На заседанието днес стана ясно, че в жалбата на Димитров, който беше лидер на ГЕРБ във Варна преди Портних, е сгрешена датата на цитираната публикация. Според ексдепутата кметът го е обидил в свое интервю преди балотажа. В отговор на въпрос защо Павел Димитров го напада с различни обвинения по време на кампанията, Портних отговаря: „Това е нормално - той няма избор, все пак бизнесът му зависи от това кой ще е кмет. От бъдещия градоначалник зависи дали г-н Димитров ще запази местата за продажба на сладолед, пуканки и царевица, които има из града. Очевидно не може да разичта на мен за това и е намерил цената, която да плати за търговския си комфорт при опонентите ми". 

Пръв подобно твърдение по адрес на Павел Димитров направи бившия кмет Кирил Йорданов. В отворено писмо до медиите, провокиран, по думите му, от изявления на Ппавел Димитров, на 7 март той попита: „Г-н Димитров, обичате ли сладолед? Или, може би, обичате само схемата за разположение на сладоледопродавачите? Кафе и газирана вода от машина обичате ли? Или ги ползвате само от машините, разположени в административните сгради и училища? А пуканки? Ах, тези пуканки и всякакви други занимавки за похапване по време на разходка в Морската градина! Или, може би, не обичате нито една от тези сладости, а само приходите от тях?“

Според адвокат Бранимир Балачев, който е поел защитата на Иван Портних, в тъжбата, писана от колегата му Борислав Желязков не е ясно квалифицирано и деянието, заради което е заведено делото. Павел Димитров обаче е категоричен, че твърдението за връзките му с цитирания дребен бизнес накърняват честта и достойнството му на юрист, адвокат и обществена личност. Искът му е за 1 лев.

Пред съда той настоя да бъде направена справка в общината дали има на негово име места за продажба на сладолед, пуканки и царевица в града. Първоначално разпределеният да води делото на ексдепутата срещу кмета Портних съдия Даниела Михайлова си е направила отвод и е била заменена от свой колега, научи Varnautre.bg. Все още не са ясни мотивите за решението й.