Заловиха афганистанци, опитващи да влязат с катер у нас

Крими

09-10-2013, 18:25

Снимка:

© maritime

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

ВИДЕО: Нелегалните емигранти са изловени пред нос Калиакра

Сигнал за непознат плавателен съд в български териториални води е получен в 10:02 ч. тази сутрин чрез Интегрираната система за наблюдение на морската граница.Това съобщи главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров, цитиран от  Maritime.bg.  24-ма нелегални имигранти са се опитали да достигнат България по вода. По първоначални данни те са афганистански граждани.

В 10:02 часа е получена информация от Регионален координационен център на Интегрирана система за наблюдение на морската граница за непознат плавателен съд на около 8 nm от нос Калиакра.

Гранично-полицейски кораб е насочен за проверка. В 11:18 часа командирът докладва, че е задържан плавателният съд, с 26 лица на борда, като двама от тях са екипаж.

Веднага от Регионалния координационен център към мястото, където е локализиран съдът /на около 8 nm от нос Калиакра/, бил насочен гранично-полицейски кораб.

Плавателният съд е задържан около 11 часа. На борда му са установени общо 26 души – двама екипаж и 24 пътници.  Според събраната информация до момента, пътниците са нелегални имигранти, афганистански граждани.  Екипажът на граничния кораб е отстранил проблем с двигателя на чуждия плавателен съд. Така е станало възможно съпровождането му към българско пристанище. Работата по изясняването на случая ще продължи.

След залавянето на катера на Пристанище Балчик бяха свалени двама мъже – членове на екипажа на малката лодка, с която са плавали бежанците. След тях от гранично-полицейски катер бяха свалени останалите - 13 мъже, 5 – жени и 6 – деца.

Плавателният съд, който носи името “La vita vista” е малката лодка е с дървен корпус и закрита рубка. Според хора от балчишкото пристанище, вероятна повреда на двигателя е накарала водачът на лодката да се доближи на около 8nm от българския бряг.