Кметът направи последна "първа" копка на тръбите на Тополи

Мисия Варна

08-10-2013, 16:00

Снимка:

© Община Варна

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

През следващите 7 месеца ще бъдат прокопани 12 улици, а в изкопите ще бъдат положени 1 850 метра канализационни тръби

Първа копка на последния етап от изграждането на канализацията за отпадни води на село Тополи бе направена днес в присъствието на кмета на Варна Иван Портних.
"Вярвам, че това е последната първа копка, която правим тук по отношение на канализацията, за да може най-накрая този проблем на селото, който съществува от години, да бъде окончателно решен", каза кметът. 

През следващите 7 месеца ще бъдат прокопани 12 улици, а в изкопите ще бъдат положени 1 850 метра канализационни тръби. След приключването на обекта в края на пролетта, последните 168 семейства от Тополи, които нямат битова канализация, ще могат да се включат в общата канализационна система на селото.Финансирането на последния етап от строителството стана възможно след сключването на договор между ПУДООС и община Варна за разширяване на канализационната мрежа на село Тополи. Стойността на договора е 552 868 лв. с ДДС. Изпълнител на обекта е „ОДЕСОССТРОЙ” ООД, което е спечелило конкурса за изпълнение на цялостната канализационна мрежа в Тополи. 

Изграждането на битовата канализация на Тополи има дълга, почти четвъртвековна история. Проектирането започва в края на 80-те години на ХХ век. Първите клонове на системата за отпадни води са изградени през 90-те години, а оттогава до днес са прокарани общо 48 клона на мрежата. Тя е включена в главния колектор на градската канализационна система на Варна. В Тополи живеят над 3500 души, селото се намира на 10 км. от центъра на морската столица, градската пречиствателна станция е в землището на Тополи.