"Южен поток" плаща на 13 000 собственици по трасето

Мисия Варна

08-10-2013, 15:45

Снимка:

АФП

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Обезщетенията са за сервитутно право и загуби от реколтата

Собствениците на 13 000 частни имота ще получат обезщетение заради проекта "Южен поток". Парцелите са разположени по цялото трасе на газопровода на територията на България - от брега край Варна до границата със Сърбия. Това съобщи днес Валентин Станчев, управител на "Газтек БГ" при общественото обсъждане на проекта за ПУП на техническата инфраструктура на трасето. "Газтек БГ" е дъщерна фирма на "Овъргаз", която през 2011 г. бе избрана с конкурс от правителството да извърши предпроектното проучване за интерконекторната газова връзка между България и Сърбия. 

Всички терени, през които ще минават тръбите за синьо гориво остават на досегашните им собственици. Те обаче ще получат еднократно обезщетение за сервитутно право, както и компенсация за пропуснатите приходи от реколтата на земята, засегната от прокопаването на газопровода. Повечето от засегнатите терени са земеделска земя и попадат в 66-метровата сервитутна зона за този вид парцели. Само няколко са гори, за които обезщетението обхваща 52 метра. След края на строителството по трасето ще важат ограниченията за сервитутна зона на газопровод - забрана за строителство и трайни насаждения като овошки и лозя. Могат обаче да се отглеждат зърно и зеленчуци.

Общо 12 700 метра от дължината на сервитутната зона на газопровода са на територията на Варненска област. Повечето от тях - 7700 м, са в в землището на село Константиново. Приемният терминал и компресорната станция в местността „Китката", югозападно от квартал "Галата", ще бъдат изградени върху 300 дка държавна земя.

Станчев уточни, че до края на ноември "Газтек БГ" трябва да внесе в Министерството на регионалното развитие предложение за ПУП на българската част от газопровода. След това започва съгласуването с всички засегнати страни. Най-късно до април се очаква да е готово разрешителното за строеж по "Южен поток" в България.