Спасиха тънките цигари, забраниха само ментола

Новините

08-10-2013, 14:21

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Евродепутатите не подкрепиха решението на Здравната комисия, електронните цигари да се продават като медицински продукти

Европейският парламент одобри затягане на мерките срещу тютюнопушенето, с цел ограничаването на потреблението на цигари сред младите. Евродепутатите гласуваха забрана на ментоловите цигари, ограничения за електронните и по-големи предупреждения върху цигарените кутии. Тънките цигари няма да бъдат забранени, въпреки че предложението получи одобрение в Здравна комисия на ЕП. 

Ограничения за електронните цигари засягат тяхната реклама. Не се стигна до вето на самите електронни цигари, каквото бе първоначалното предложение на Здравната комисия. В нея  по-рано през годината одобриха, те да се ползват само за терапевтична употреба и да се продават, като медицински продукти.

Евопарламентът гласува забрана на ментоловите цигари, както и влагането на други аромати, които тютюнопроизводителите ползват в някой видове папироси. Забраната обаче е с отложен старт - ще влезе в сила след 5 години. 

Сред другите мерки, които евродепутати гласуваха днес е предупреждения за вредите от цигарите върху здравето да заемат поне 65% от кутиите. Повечето от депутатите се противопоставиха на предложението на Здравната комисия предупрежденията да заемат най-малко 75%.

Лобисти на тютюневата индустрия вече осъдиха приетия регламент, като ограничаващ свободата на потребителите.