Котка в комин вдигна полицията на крак, търсят начин да я спасят

Животът

08-10-2013, 10:39

Снимка:

Animal Hope Bulgaria

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Акцията по спасяването на котето тече четвърти ден

Четвърти ден няколко души безуспешно се опитват да извадят котка от комин на частен дом, алармираха от Animal Hope Bulgariа. С организацията се свързал човек, живеещ на 4 етаж в стар жилищен блок във Варна. От близо две седмици се чувал плач на коте, но всеки си е мислел, че най-вероятно е от някоя съседско животно. Мъжът все пак разпитал и се оказвало,че всички котета са по местата си и не липсва никое. 

В крайна сметка стигнал до извода, че непозната котка се е вмъкнала в отдушника за баня, който няма изход в края си.

"Реално мястото представлява междуетажно пространство, за което има ключ само една жена, която от около две седмици я няма и никой не може да я намери до този момент", обясниха от Animal Hope Bulgariа. По груби техни изчисления дълбочината на комина е около 10 метра или толкова е разстоянието от мястото където е котката до банята на човека.

Живеещите на по-долния етаж категорично отказали да помогнат и така се стигнало до викането на органите на реда.

Снощи на помощ пристигнала и полиция. Чрез органите на реда спасителите на котката помислили, че ще могат да влязат в заключеното помещение, за да проверят дали в него има отвор към комина. Не намерили обаче законов начин за за достъп до междуетажната, заключена стаичка.След полицията дошла и Гражданска защита, но също без успех.

В първите дни от акцията по спасяването, хората навързали чаршафи за да може котката да се покатери по тях. Тя стигала обаче само до средата, защото отворът на отдушника е много тесен. Опитали и с кошница. "На два пъти пускахме пригодена кошничка и котето влизаше в нея, но по пътя нагоре има стърчащи железа, които обръщаха кошничката и то падаше", разказаха спасителите. 

"Котето вече губи сили и собственикът на апартамента е готов да разбие банята си за да може да се разшири отвора и да се опитаме отново да го извадим, ако все още е живо. Приемаме всякакви идеи за помощ", завършват от Animal Hope Bulgaria. Те уточняват, че всеки желаещ да се включи в спасяването на котето, с идея и ли друго, може да го направи като се свърже с тях  на телефон 0897093803.