Литекс обърна Черно море в Ловеч

Миро Манолов вкара победния гол за Литекс срещу бившия си клуб

Отборът на Литекс успя да победи тима на Черно море с 2:1 в мач от 12-ия кръг на "А" група игран в Ловеч. Моряците откриха резултата чрез Кирил Котев през първата част, но домакините направиха пълен обрат след почивката, след голове на Уилмар Джордан и Мирослав Манолов. Последният отпразнува победното попадение за своя отбор срещу бившия си клуб Черно море с неистова радост, като дори изпрати целувки към трибуните на стадион Градски в Ловеч.

Домакините можеха да поведат още във 2-ата минута, когато пробив на Армандо Ваюши завърши с остро центриране в наказателното поле. Топката стигна до Момчил Цветанов, но той стреля в падналия на земята Михаил Венков, който изчисти от голлинията. Варненци показаха, че не са дошли само да се бранят и в 15-ата минута създадоха първа опасност пред Евгени Александров. Венков проби по лявото крило и стигна до аут линията, след това върна назад, но там Илия Миланов бе най-съобразителен и изчисти. Нямаше обаче какво да спаси ловчанлии в 22-ата минута, когато гостите получиха право да изпълнят фаул от много удобна позиция. Коконов центрира меко, Котев се извиси над всички и с гръб към вратата прати кълбото в мрежата за 0:1. Няколко минути след това Венков отново тества реакцията на Александров, но вратарят улови.

„Оранжевите” опитаха да стигнат до бързо изравняване след почивката, но в рамките на 5 минути изстрели на Славчев, Петър Златинов и Джордан не застрашиха Георги Китанов. В 52-ата минута обаче натискът на Литекс даде резултат. Ваюши подаде на Джордан в наказателното поле, колумбиецът овладя топката, завъртя се и с премерен удар в долния ляв ъгъл я изпрати във вратата за 1:1. Няколко минути по-късно таранът на домакините отправи опасен удар точно под гредата, но Китанов спаси с върха на пръстите си. Гостите отвърнаха с контраатака на Коконов, който нямаше помощ и реши сам да завърша, но без успех. Малко по-късно Дани Георгиев изчисти топката отново от голлинията след удар с глава на футболист на Литекс. Седем минути преди края защитата на „моряците” увисна и само късметът лиши ловчанлии от гол. Симеон Славчев се извиси, но ударът му с глава мина близо до левия страничен стълб на Китанов. В 84-ата минута обаче нямаше какво да спаси разсеяна отбрана на Черно море. Ваюши изведе в коридор Миро Манолов и бившият футболист на „моряците” мушна топката под плонжа на Китанов за крайното 2:1.

Статистика

Литекс – Черно море 2:1

Голмайстори: 0:1 Котев (52); 1:1 Джордан (52); 2:1 Манолов (84)

Литекс: Евг. Александров, Недялков, Бодуров, Славчев, Джордан (68 – Манолов), Ваюши, Попов, Миланов, Цветков (61 - Джазула), Златинов, Цветанов (81 – Ванжер)

Черно море: Китанов, Станчев, Ал. Александров, Котев, Венков, Георгиев (74 – Колев), Еденилсон, Паланков (87 – Расим), Коконов, Младенов (87 – Петров), Бакари

Жълти картони: Бодуров, Цветанов (Литекс); Ал. Александров, Венков, Паланков, Бакари (Черно море)

Съдия: Никола Попов (София)

Стадион: Градски, Ловеч