Франция поиска ареста на втори варненец

Крими

04-10-2013, 15:29

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Задържаха под стража варненец, разследван във Франция за измама

Кристиян и Николай са членовете на група, теглила пари от банкови карти във Франция, Канада, България, Доминиканската република и Перу

Франция поиска от Варненския окръжен съд ареста и екстрадицията на още един варненец, за да го разследва за участие в разкритата престъпна група, източвала чрез скимиращи устройства информация за чужди банкови карти на територията на няколко държави, съобщиха от пресцентъра на съда.. Европейската заповед за арест е издадена от Окръжния съд в Монпелие, като на това основание днес Окръжният съд във Варна определи първоначална мярка за неотклонение "задържане под стража" за Кристиян К., Младият мъж е обявен от френските власти за международно издирване, заради участието му в разбитата престъпна схема за измама, фалшифициране на платежни средства и използването им в различни части на Франция и на територията на други държави. 22 годишният варненец е уличен, че е част от групата, която се разследва от началото на миналата година. Заради принадлежността към същата престъпна дейност, вчера ВОС, отново по искане на властите в Монпелие задържа под стража 37 год. Николай Тодoров.

Според ЕЗА и заключенията на компетентните френски власти, българите са поставяли скимиращи устройства на банкомати по големи търговски обекти в различни градове на Франция. Щетите от посегателствата на групата може да достигнат 100 000 евро. Близо 500 са конфискуваните пластики, върху които е била презаписана изтеглената чрез скимиращи устройства банкова информация. Членовете на групата са теглили пари от чужди банкови карти във Франция, в Канада, България, Доминиканската република и в Перу.. От началото на тази година в предварителния арест във Франция и с повдигнати обвинение са няколко наши сънародници. Френските власти настояват да разпитат и Кристиян, за да определят неговата роля в престъпната мрежа.  

ВОС прецени, че всички реквизити на ЕЗА от Франция са съобразени със ЗЕЕЗА. Кристиян ще бъде разследван за 6 престъпления, които според френските закони са: мошеничество и опит за такова в организирана престъпна група, източване на информация от платежни инструменти, незаконно преправяне на банкови карти и използването им. Тези престъпления се наказват както във Франция, така и в България. В следващите 7 дни ВОС ще насрочи друго съдебно заседание, за да разгледа по същество искането на френските власти за предаването на младия варненец, за да бъде разследван във френската държава.

В друго съдебно заседание състав на Варненския окръжен съд реши да предаде на компетентните съдебни власти във Франция, задържаният вчера Николай Тод., разследван за участие в същата престъпна мрежа. ВОС поиска и получи днес от Франция всички законови гаранции, че ако варненецът бъде съден ще има право на справедлив процес, а  ако получи присъда,  може да я изтърпи в родината си. Освен тези гаранции, съдът се съобрази и с обстоятелството, че спрямо 37 годишния мъж в България няма образувани или висящи досъдебни производства.

Решението Николай да бъде екстрадиран във Франция, съдът обоснова и с факта, че престъпна дейност като участие в организирана група за незаконно придобиване на информация за платежни средства, подправяне на банкови карти и използването на фалшиви такива са престъпления, които се наказват във всяка  държава на ЕС. Варненският съд не коментира твърденията на защитата на Николай, че обвиненията спрямо него са по-леки и по-скоро в помагачество за престъпления. Това са въпроси по съществото на делото, които ще бъдат разгледани от френския съд. ВОС записа в своето решение и специално указание, с което се дава възможност на Николай да използва медицински уред, който му позволява да преодолява хроничен здравословен проблем.