Туризъм - масов или еко, а можело и двете

Туризъм

04-10-2013, 13:28

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Обединяването на двата вида туризъм ще доведе до огромни ползи едновременно и за икономиката и за околната среда

Обединение на добрите практики от масовия и еко туризма предложиха експерти по време на шестия Черноморски туристически форум във Варна, който тази година е под надслов "Екотуризмът– нашето зелено бъдеще". Екотуризмът и масовият му събрат са небалансирани по отношение на устойчивостта. Първият има по-скоро благоприятен ефект за екологията в съответните региони, но не и за икономиката. Масовият туризъм пък не е толкова благоприятен за екологията, но по отношение на икономиката ефекта е огромен. 

Ако масовият туризъм бъде трансформиран и се обръща повече внимание върху екологичните аспекти, ако се въведат практики, които да намаляват негативното влияние върху околната среда, тогава той ще се превърне в Екологичен масов туризъм.

Масов екологичен туризъм имаме, когато екотуризмът се развие в по-големи мащаби, ангажира повече хора, създаде повече работни места. Макар че масовият екотуризъм да е по-малко устойчив по отношение на околната среда, той е с много по-висока оценка от социалното и икономическото измерение, в сравнение с чистия екотуризъм. Аналогично, екологичният масов туризъм може да се приеме като по-устойчив от масовия, защото трите измерения са много по-балансирани, обясниха авторите на идеята. Според тях при съвместяването на двете форми на туризъм, ползите за икономика и екология ще са огромни.