И президентът подкрепи Варна за Европейска младежка столица

В края на ноември ще стане ясно кой от петте града ще стане Европейска младежка столица през 2016 година

Най-авторитетната държавна институция в България – президентът, заяви своята подкрепа за кандидатурата на община Варна за Европейска младежка столица през 2016 година. В писмо до варненския кмет Иван Портних Росен Плевнелиев заявява, че успешното реализиране на проекта ще допринесе за развитието на нови идеи и иновативни практики, които ще насърчават включването на младите хора в местното управление, за да споделят добър опит с други европейски общини.

Писмо за подкрепа на морската столица изпратиха и 18-те български представители в Европейския парламент. Те заявяват, че приемат варненската кандидатура като национална кауза. Според тях, ако град Варна бъде избран за младежка столица, той ще сподели с Европа младежката си енергия, своите културни и исторически ценности, решенията, които предлага за проблемите на младежите. Евродепутатите са убедени, че тази инициатива ще даде възможност на младите европейци да открият Черноморския регион. В писмото си те подчертават работещото партньорство между младежките граждански организации и местната власт.

Съвместната работа на община Варна с младежите бе оценена и от Националното сдружение на общините в Република България като сериозен актив в полза на кандидатурата на града за Младежка столица на Европа. Тя ще даде шанс да се покажат културните и историческите ценности на града през призмата на младежкия поглед, се казва в писмо на неправителствената организация.

В последната седмица морската столица получи подкрепата на много правителствени институции и граждански организации. Очаква се кандидатурата да получи подкрепа от министъра на образованието Анелия Клисарова и от Българския червен кръст. В последния етап на конкурса Варна ще премери силите си с градове от Ирландия, Испания, Литва и Азербайджан. В края на ноември ще стане ясно кой от петте града ще стане Европейска младежка столица през 2016 година.