Демонстрираха нов метод за поставяне на байпас

Животът

03-10-2013, 13:01

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Професор Тереса Киесер оперира заедно с д-р Пламен Панайотов

Демонстративна операция за поставяне на байпас на сърцето по нов метод бе извършена днес в Клиниката по кардиохирургия на Университетската болница „Света Марина". Направена бе от известната в целия Американски континент и най-вече в САЩ и Канада професор Тереса Киесер. Тя е преподавател и кардиохирург в Университетската болница в Калгари, Канада. Прави се байпас с 2 артерии като присадки, като пациентите, които се лекуват по този метод, имат по-добри резултати в дългосрочен план, обясни д-р Пламен Панайотов, началник на Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Света Марина”.
Новият метод не е непознат за варненските кардиохирурзи. По този начин са оперирани 12,5 % от всички пациенти на клиниката през 2012 г. Ценното в днешната операция е фактът, че младите кардиохирурзи и студентите получават най-високо ниво на информация от първоизточника, в случая професор Киесер.

Операцията беше извършена заедно с д-р Пламен Панайотов. По демонстрирания начин в САЩ се оперират 4 % от пациентите с такива проблеми на сърцето, а в Европа – 10 %, каза д-р Панайотов. Той отбеляза, че задачата на варненските кардиохирурзи е, тези операции да се увеличават още, като метод, който повишава качеството на живот на пациентите.
Все още в операционната на клиниката е на разположение уникален ехокардиограф последно поколение с възможности за четириизмерни изследвания. Обемният образ се доближава в максимална степен до изображението, което дава апарата с това, което вижда кардиохирурга. С него се диагностицира оптимално функцията на клапата на сърцето и дава възможност за клапносъхраняваща операция.
Д-р Панайотов обясни още, че апаратът е доста скъп и не е по силите и финансовите възможности на болницата да го закупи. Затова той апелира към всички държавни и общински институции във Варна да обединят силите с МБАЛ „Света Марина” и Медицинския университет за закупуване на уникалната апаратура, което ще бъде голяма придобивка за население от над 2 милиона души в целия регион.