Нова лаборатория спасява Тубдиспансера

Животът

02-10-2013, 19:22

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Специализираната болница сега не развива почти никаква дейност

Финансови и бюрократични проблеми са свели работата на Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания във Варна до минимум в момента. Това призна управителят на здравното заведение д-р Станимир Киряков. Днес пред комисията по здравеопазване към Общинския съвет той представи своята програма за оздравяване на Тубдиспасера, който има важната задача да издирва, диспансеризира, лекува и контролира жертвите на "жълтата гостенка" в града. 

Една от мерките е варненската болница да стане четвъртият в страната център за интерактивно изследване на туберкулозата. Предложението дошло от националния консултант по пневмология и фтизиатрия проф. д-р Петко Минчев по време на проверка на експерти от Министерството на здравеопазването в лечебното заведение. Сега такива центрове има само в София, Пловдив и Плевен. Кръвните проби на варненските пациенти се пращат в София и те чакат за резултатите и диагнозата няколко седмици. Ако здравното министерство одобри предложението, във варненския Тубдиспансер ще бъде оборудвана модерна лаборатория и туберколозата ще бъде доказвана в рамките на няколко дни. Работата по кръвните проби пък ще носи допълнителни приходи на здравното заведение, което сега получава едва 33 лева за болен на ден. Издъжката обаче е с близо 50 лева повече - 80 лева. Така всеки месец Тубдиспансерът се нуждае от 30 000 лева субсидия от общинския бюджет.
Оздравителният план, приет днес от комисията по здравеопазване, предвижда създаването на отделение за неспецифични белодробни заболявания, което ще донесе приходи по клинични пътеки. Със същата цел 2 лаборатории ще бъдат преместени в Медицинския център от стационара в Звездица. Д-р Киряков изчислил, че инвестицията на общината за ремонт на помещенията на новото отделение с 15 легла ще са около 200 000 лева. Сумата обаче ще бъде компенсирана още през следващите 2 години тъй като ще отпадне ежемесечното дотиране на лечебницата
Оздравителният план трябва да бъде одобрен и от комисията по финанси и бюджет, а след това гласуван на сесия на Общинския съвет.